Кметове искат полиция през лятото в Кресненското дефиле

Кметове искат полиция през лятото в Кресненското дефиле | StandartNews.com

Кметове на общини в Пиринско по поречието на река Струма настояват за спешни мерки, за да се ограничат кървавите катастрофи в Кресненското дефиле. Управниците са категорични, че е крайно време да се направи необходимото, за да се респектират водачите на МПС.

След месец започва и активният туристически сезон, когато движението към и от Гърция е много интензивно. „През летните месеци стават много тежки пътни инциденти. Ще инициираме с колегите среща с ръководството на ОД МВР – Благоевград. Длъжни сме да предприемем нещо, за да ограничим тези катастрофи в един от най-опасните пътни участъци в България. Ще настояваме за поставянето на полицейски патрули в двата края на Кресненското дефиле. Това ще стресне водачите. Ще искаме да се монтират и поне две видеокамери. Българинът се научава на ред и дисциплина, когато му бръкнеш в джоба. Но това така не може да продължава, хората вече не смеят да пътуват", коментира проблема кметът на община Струмяни Емил Илиев.

Как да се намалят катастрофите, жертвите и ранените в един от най-опасните пътни участъци в страната – Кресненското дефиле? Отговор на този въпрос с широка дискусия между всички компетентни институции и представители на местната власт ще търсят и от партия „Движение България на гражданите" в началото на месец май.

Срещата ще се проведе в Благоевград, целта е да се начертаят мерки за ограничаване на пътните инциденти в този участък преди летния сезон, когато движението там е много интензивно.

Новата магистрала ще е готова до 2-3 години, но дотогава трябва да се направи необходимото, за да се намали негативната статистика на жертви и ранени по българските пътища. Ще се дискутират конкретни идеи с АПИ, с Пътна полиция, с представители на местната власт в региона. Полицаи твърдят, че в дефилето няма как технологично да се поставят камери на шосето. Причината е в непрекъснатите завои, които пречат да се направи визуална линия на техниката с преминаващите автомобили. „За нас е приоритет да осигуряваме патрули в този пътен участък. Но шофьорите си премигват с фаровете, подминат нашите постове и отново настъпят газта. Нужен е друг манталитет на пътя от страна на водачите. Спасението е в построяването на АМ „Струма", тъй като натоварването на шосето е много голямо", казват полицейски служители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай