Кметът на Перник поздрави за юбилей Валентин Христов

Кметът на Перник поздрави за юбилей Валентин Христов | StandartNews.com

Кметът на Перник д-р Вяра Церовска поздрави за 60-годишния му юбилей тежкоатлета Валентин Христов - почетен гражданин на Перник, рекордьор и медалист от олимпиади, световни и европейски състезания по вдигане на тежести. Донеслите спортна слава на Перник негови успехи са многобройни. Като състезател в категория 110 кг е носител на сребърен медал от олимпиадата в Москва през 1980 г. Два пъти става световен шампион — през 1975 и 1977 г. и трикратен европейски шампион — през 1975, 1976 и 1977 г. Носител е на сребърни медали от световни първенства (1979 и 1980 г.), както и от европейски (1974 и 1980 г.) През 1975 година е избран за спортист на годината.

Със самородния си талант и упорития труд тежкоатлетът от Перник поставя десет световни рекорда и по този повод спортните журналисти казват, че за периода от 1975 до 1980 година той си правеше каквото иска със световните рекорди в категорията и даже дръзна да подобрява постижения и в по-горна категория, където тогава властва представителят на СССР Василий Алексеев и то на световното първенство в Москва през 1975 година.

През 1976 година Валентин Христов спечели и олимпийската и световната титла на игрите в Монреал. По-късно, обаче тя му беше отнета, заради дадена положителна проба за допинг, а сагата около това и своя път в спорта той описа в книгата си „Шампионът на кръст", която и сега се търси от много хора. В момента Валентин Христов живее в Перник и се занимава с дребен бизнес, далеч от щангите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай