Кметът на Лозница осъден условно

Кметът на Лозница осъден условно | StandartNews.com

С една година лишаване от свобода с три години изпитателен срок, без право да заема ръководна длъжност през това време, бе наказан кметът на община Лозница Айхан Хашъмов. Окръжният съд в Разград осъди градоначалника за неправомерно изразходвани 660 хил. лв. от държавния фонд за бедствия и аварии, дадени за ремонт на религиозни храмове, без да е било необходимо това.

Другите седмина обвиняеми по делото, между които двамата заместници на Хашъмов, двама общински служители и трима предприемачи, натоварени със строителството бяха оправдани.

Наказаният само за едно от всичките шест повдигнати обвинения кмет заяви пред съда, че не се признава за виновен и ще обжалва присъдата, защото настоява да бъде изцяло оневинен. Прокурорът Яна Николова от своя страна обяви, че обвинението също ще протестира решението на съда, с искане за по сурово наказания на градоначалника на Лозница. Делото ще бъде отнесено за решаване в Апелативния съд във Варна.

Айхан Хашъмов е третият кмет от разградско, който застава пред съда с обвинение за неправомерно изразходвани средства, похарчени заради буря менте. Преди него пред Темида бяха изправени бившите кметове на общините Исперих и Завет Адил Решидов и Ахтер Алиев, както и ексобластният управител на Разград Наско Анастаосв. След близо седемгодишна съдебна сага те бяха оправдани, и на свой ред осъдиха държавата за причинени вреди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай