Кметът, който фалира Видин, тръгва към затвора

Кметът, който фалира Видин, тръгва към затвора  | StandartNews.com

Сбъркахме с него, призна още преди 6 години Бойко Борисов

От два дни черезвичайна новина обикаля светкавично Видин - на 4 и половина години затвор е осъден бившият кмет Румен Видов. Не може да се каже, че хората я посрещат с облекчение или с гняв. Преобладава огорчението от закъснялото правосъдие, а и присъдата не е окончателна. Видов кметува от 2007 до 2011 година и колцина си спомнят неговото време с подробности. А и той не показа активност, енергия да направи нещо за града, смятат видинчани.

Срещнах го веднъж по алеята на градската градина, разказва пенсионираната учителка Вяра Петкова. "Спрях го и му казах какво става по мрак в парка. Разказах му как пияни чупят пейки, скубят цветята, събират се кучета, а никой не реагира. Той ме изслуша с отегчение и ме "успокои". Нали знаеш, каза ми, аз съм временно на този пост, не мога да се справя с всичко...
Румен Видов става кмет, издигнат на гребена на вълната, която идва с новата партия ГЕРБ. Макар да е бил общински съветник от НДСВ, през 2007 ГЕРБ го припознава като свой човек и го издига за кмет. Не е лесна победата му - чак на втория тур, но излиза по-напред от кметувалия два мандата седесар Иван Ценов. Видинчани решават, че идва времето на активното кметуване, на управление, което ще се грижи за хората и за града. Направеното от Ценов им се струва малко, а Видин заслужава повече, смятат местните.

Но още с първите месеци вместо очаквания подем, настъпва разочарование. Новият кмет се оказва тих и кротък човек, който не си дава зор за обществените дела. Изненадващо

се прочува с арест в Румъния след лов на патици по Дунава

Отишъл кметът с двама общински съветници авджии, но се увлекли и катерът им навлязъл в румънски води. Така се оказали в ареста на граничната полиция, но гафът бързо е поправен. Ловът е в събота, а в понеделник Видов седи на бюрото си. Скандалът обаче не може да бъде скрит и местните вестници го подемат с охота.

Още в края на първата си кметска година Румен Видов е обвинен в бездейност и нежелание да решава проблемите на Видин. През 2009 година гражданското сдружение "За Видин" подема кампания за отзоваването му. Започва и подписка с призив за предсрочни избори за смяна на кмета. "Този екип няма възможност, дори и желание да решава проблемите на своя град, липсва прозрачност на управлението, недоволство от стила му има дори в редиците на ГЕРБ", пише в гражданския призив.
При него общината започва да трупа задължения, които в края на мандата му стигат 22 млн. лв. Година преди да я напусне, енергото спира тока на общинската сграда, на кметствата в селата, в мрак потъват дори улиците и крайдунавският парк. Спрени са дори светофарите по най-натоварените кръстовища. ВиК спира водата, пощата - телефоните.

Служителите остават без заплати месеци наред

Заради неизплатени суми фирмата, наета да чисти Видин, спира работа и градът потъва в боклуци. Две фирми, чийто достъп до производствените бази е прекъснат заради изграждане на инфраструктурата на Дунав мост 2, осъждат общината за стотици хиляди левове вреди. Сметките й са запорирани.

Видов изгражда предизборната си платформа на обещанието, че ще направи Видин университетски град. Успява да проведе референдум дали видинчани искат ВУЗ или не. Референдумът не събира гласове за легитимност, но мнозина гласуват с да. Въпреки това после не последва нищо. Заради всичко това и растящото недоволство от кмета още през 2010 г. Бойко Борисов казва: Сбъркахме с Румен Видов. През 2011 кметът изобщо не влиза в сметките на ГЕРБ за нов мандат.
По времето на Румен Видов във Видин са се случили и хубави неща. Изпълнен е проект, финансиран от европрограма "Регионално развитие", за ремонт на всичките 15 детски градини. Екип разработва един от най-интересните проекти - за възстановяване на крепостната система "Калето". Финансирането е почти осигурено, но непредвидени обстоятелства отлагат изпълнението. То не е започнало и до ден днешен. Тогавашният кмет въвежда и иновация - пита гражданите как да бъдат разпределени 32-та милиона лв. от бюджета на общината за 2010 г.

През цялото си кметуване Видов е получил една награда - на Съюза на българските учители. Янка Такева го награждава за активно социално партньорство.

В края на мандата си Румен Видов оставя една фалирала община. В детските градини липсва храна заради липса на средства от общината. Родителите носят от домовете си продукти. Десетки фирми, оказали публични услуги, чакат заплащане за тях. По тази причина избирателите тогава не се доверяват на новия кандидат от ГЕРБ - сегашния депутат Владимир Тошев. Едва с изборите през 2015 се разбира, че не партията, а човека не са улучили видинчани през 2007.
В съдебна фаза са още две дела срещу Румен Видов, съобщи прокурорът Владислав Влашев. Окръжният съд в Монтана ще гледа дело за изплащане на суми към фирми на общинската съветничка Милена Миланова за охрана на различни обекти. Разследването е установило, че такава охрана не е имало. И съдът във Враца ще гледа дело срещу бившия кмет за неоснователно изплатени 460 000 лв.за спорт. Видов
е признал чрез споразумение неправомерно и

задължения на общината за 4,8 млн. лв. към 3 фирми за охрана

на общински обекти.
Делата срещу Видов се гледат от съдилища извън видинския съдебен район, тъй като всички местни магистрати са си направили отвод и са отказали да ги поемат. Като причина те изтъкват близки отношения с Видов или произнасяне по различни искания в досъдебното производство.

Окръжният съд в Монтана вече постанови първата присъда срещу Румен Видов и бившата общинска съветничка Милена Миланова. То е за присвояване чрез изплащане по недействителни документи на 103 820 лв. за дейности - чистене на нерегламентирани сметища в квартал "Нов път", каквито не са извършвани. Тя е 4,5 години затвор и за двамата, което е средният размер от предвиденото за това престъпление по закон.

Румен Видов отказва коментар по решението на съда, но обяви, че ще го обжалва. То не е окончателно и подлежи на обжалване пред софийския апелативен съд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай