Кмет стана учител на бъдещи винари

Кмет стана учител на бъдещи винари | StandartNews.com

Велико Търново. Кметът на Сухиндол Пламен Чернев разкрива тайните на старите винари пред ученици. Градоначалникът, който е потомствен лозар, преподава от началото на тази учебна година в местното СОУ "Св. Климент Охридски" на учениците от 11 клас. Паралелката, която има честа да слуша лекции от кмета, изучава винопроизводство и лозарство.

В началото на учебната година от школото поканили Пламен Чернев да обучава 20-те деца, защото не намерили преподавател с такава специалност и практика във винопроизводството. Кметът има магистърска степен по специалността "Технология на виното и пивото", а освен това е специализирал контрол на качеството на храните и напитките във ВИХВП в Пловдив. Завършил е и педагогика във Великотърновския университет. А преди да стане кмет, е работил като технолог в Ловико Винари.

"Съгласих се да преподавам на децата, защото в началото на годината от училището не намериха друг учител. Водя по 6 учебни часа всеки вторник до обяд. В училището съм на граждански договор, а хонорарите които получавам, около 100 лв на месец, дарявам на класа по народно пеене", каза Чернев. 

Бъдещите винари и технолози, обучавани от кмета, работят по проект за производство на вино от местните лозя. Тази година са напълнили 200 л буре от сорта Гъмза. На финала ще трябва да са готови с бутилирането на стотина литра еликсир с етикет "Виното на боговете".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай