Кмет стана гид на туристи в Пирин

Кмет стана гид на туристи в Пирин | StandartNews.com

Благоевград. Никак не му е лесно на кметския наместник на симитлийските села Мечкул и Сенокос Христо Димитров. Той не само трябва да решава проблемите на десетките жители на селищата, но и да посреща и води из Пирин планина туристите от страната и чужбина. Почти всеки ден има гости, които искат да разгледат чудесата в региона.

„Задължително посещаваме братята Кирил и Методий, създатели на азбуката ни. Става въпрос за огромна скална композиция, която е кръстена на тях, тъй като ликовете им сякаш са изваяни в камъните от невидима сила. Огромен скален град пази от зло селата ни. Каменният феномен е само на 2 км от населеното място и на 15 км от главния път за Гърция", разказва кметът-екскурзовод.

Някога тук е имало древно римско светилище. Затова мястото продължава да е свято за местните хора. През 50-те години на миналия век с дружни усилия те вдигат в местността Амина параклис, който кръщават на свети Мина - покровител на семейството. Оттук са минавали кръстоносците, римските и тракийските пътища и турската поща. Край Мечкул е минавал и пътят на виното. На кръстопътя на еликсира на боговете и на цивилизацията някога е имало плодородни лозови масиви.

"Двамата светци Кирил и Методий се виждат много ясно. Гордеем се, че край нашето село е този природен феномен. Целунати сме от Господ. Идват много туристи от страната и чужбина, за да ги зърнат. Лично ги водя из тези чудни и свети места. Усещането е неописуемо. Интересът е все по-голям. Постоянно водя гости към скалния град", твърди кметският наместник.

В близката река Яна са издълбани няколко корита от светъл гранит, те са досущ като вани, в които се къпели самодивите. По скалните корита няма нито един ръб, толкова добре са измайсторени. "Длъжни сме да превърнем това чудно и свято място в туристическа атракция. Затова сам финансирам издаването на някои рекламни материали, за да популяризираме тези наши забележителности", допълва управникът на Сенокос и Мечкул.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай