Кмет обвини сдружение в рекет

Кмет обвини сдружение в рекет | StandartNews.com

Благоевград. Чисто рекетьорска история е някакво сдружение зад удобни лозунги и с използването на вратички в закона да спира важен проект за милиони левове. Това заяви кметът на община Благоевград Атанас Камбитов, след като вече над 7 месеца се бавят процедурите за изграждането на модерно регионално депо за битови отпадъци край благоевградското село Бучино.

Градоначалникът се надява тази година строежът на обекта да започне. „Ние сме готови за началото на строителството, но ни се пречи. Някаква незнайна петричка неправителствена организация /б.а. – Сдружение „Еко Струма 2000"/ обжалва решението за одобрение на ОВОС. Тричленен състав на ВАС се произнесе в наша полза, но сега сдружението обжалва пред петчленен състав на ВАС. Успяха да ни забавят вече 7 месеца", казва Камбитов. Той е убеден, че това се прави целенасочено и безнаказано. А в същото време благоевградчани ще трябва да плащат повече, тъй като има допълнителни финансови санкции от Европейския съюз, че се бави строежът. До момента това струва на общината над 600 000 – 700 000 лева. Депото ще обслужва не само Благоевград, но още 4 общини – Симитли, Кочериново, Бобошево и Рила.

Общината имаше готовност за избор на изпълнител, след като в началото на миналата година МОСВ даде зелена светлина за изграждане на регионална система за управление на отпадъците. Тогава официално бе посочено, че оценката на доклада за въздействие върху околната среда е положителна. Експерти от община Благоевград уверяват, че най-добрите налични техники, които отговарят на най-строгите екологични норми, са заложени в изграждането на обекта.

Сдружение „Еко Струма 2000" е част от Коалиция за устойчиво развитие. То реагирало срещу решението за одобрение на ОВОС, тъй като на висшия експертен екологичен съвет в МОСВ представители на Коалиция за устойчиво развитие са изказали съображения за слабости и пропуски в доклада по ОВОС. Те смятат, че има проблеми с отстоянията от населените места, старото депо не е рекултивирано, липсва граждански контрол по проекта. Затова внесли жалба във ВАС през април 2014 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай