Кмет моли авджии да отстрелят чакали

Кмет моли авджии да отстрелят чакали | StandartNews.com

Дивите кучета нападат гробищата на село Градец

Непрекъснато моля авджиите да стрелят по чакалите, това е последното ни спасение, алармира кметът на видинското село Градец Илия Томов. Дивите кучета вече са унищожили дивеча в околността и от 4-5 месеца влизат в селото. Разкъсана от хищниците коза е най-малката беда. Разхождат се денем по улиците на глутници и никой не смее да ги прогони. Започнаха да ровят в гробищата и да вадят кости и черепи. Достъпни за чакалите се оказали гробниците. До тях стигат като прокопават тунели, някои с дължина до 2 метра. След това от кухото пространство измъкват дрехи и части от мъртъвците. До много от надгробните паметници има изкопани от хищника по няколко дупки.

Илия Томов е потърсил помощ от ловно-рибарското дружество във Видин. От там го насочили към местната ловна дружинка, която може да отстреля чакалите. Но повечето от хората в дружинката са възрастни и вече не се включват в излетите. Чакалите са много трудни за отстрел – усетят ли хайките, бягат надалеч, обясняват те. При това трябва да бъдат дебнати само в гората, в селото и на 200 м от него не може да се стреля. Няколко души от Градец имат разрешителни за отстрел на чакалите, но пък нямат пари за патрони, обясни кметът.

През последните години популацията на хищника е много висока, потвърди д-р Валери Велков, началник на отдел „Здравеопазване на животните" в областната агенция по безопасност на храните. Преди държавата е стимулирала отстрела на чакалите, но през последните години пари за това не се предвиждат. Спред него, чакалите се размножават бързо и вършат същите пакости и в други села на областта. Особено опасни са те нощем със зловещия си вой и нападението над зайци, фазани, яребици, птичи яйца. Чакали и лисици живеят до Видин – неотдавна на сметището на фирма „Видахим" била открита лисича дупка, в която хищницата отглеждала малките си. Същото правят чакалите в крайните необитаеми къщи из селата на областта, допълни докторът. Примамките с отрова обаче са забранени. Единственият начин е отстрелът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай