„Китка" събра жители на 5 села

Всяко село идва със своя самодеен състав за местен фолклор

„Китка" събра жители на 5 села | StandartNews.com

Монтана. Красивата местност „Китка", която се намира между селата Студено буче и Войници, събира всяка година през август жители на 5 села. Всяко село идва със своя самодеен състав за местен фолклор, а жените приготвят варени пилета, вити баници и пресни погачи. Мъжете пък точат вино и ракия. На събора всичко това се вади на импровизирана трапеза.

Традицията продължи и в днешната събота, когато местността се огласи от жители на Студено буче, Войници, Липен, Сумер и Д-р Йосифово. За всички бе приготвен и раздаден курбан за здраве и разбирателство.

Областният управител Анатолий Младенов и кметът на общината в Монтана Златко Живков бяха сред гостите на сборяните. Те ги поздравиха за желанието да се събират и веселят заедно. Самодейци – възрастни и деца, заформиха богата програма от народни песни и танци. След това започна голямо веселие.

Съборът се организира от 25 години насам. Имало го е в по-стари времена, когато местните се събирали около оброчен камък. Заради деня през август историци смятат, че е била почитана Света Богородица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай