Казанлъшката „дупка” става инфоцентър „Севт ІІІ”

Казанлъшката „дупка” става инфоцентър „Севт ІІІ”  | StandartNews.com

Стара Загора. Централното градско пространство в Града на розите, добило популярност сред казанлъчани като „дупката", скоро ще се раздели с ламаринените огради и нелицеприятния си вид. Тук се предвижда да бъде изгрaден уникален културно-информационен център на открито „Севт III". Проектът бе представен пред обществеността от главния архитект на общината Ивелин Недялков в четвъртък вечер и получи широко одобрение, информираха от общинската администрация.

Първият проект е за озеленяване и благоустройване на пространството и изграждането на Дом на съвета датира отпреди 40 г. Отчуждени си частните имоти, дори са излети бетонните основи, но малко преди демократичните промени строителството замира. Не тръгва и втория проект и едва миналата година след изясняване на всички спорни въпроси по собствеността проектът е размразен от новото общинско ръководство.

Основни акценти в новата визия на „дупката" ще бъдат двата символа на Казанлък – тракийското наследство и маслодайната роза. В центъра на площадното пространство ще бъде разположена една експозиция - макет на Долината на тракийските царе, към която ще води стилизирана тракийска колесница.

Инфоцентърът „Севт ІІІ" включва цветни алеи с рози, водна стена, сцена и екран под открито небе за кино и концерти, фонтан, кафе-павилион, мобилна детска площадка. Всички тези интересни елементи ще бъдат разположени под нетрадиционни тенти, който ще превърнат „дупката" в атракция за казанлъчани и гостите на града, смятат авторите му.

Реализацията му трябва да стане факт през тази години, в общинския бюджет да заложени над 150 хил. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай