Кърджали почете героя на Тракия Капитан Петко войвода

Кърджали почете героя на Тракия Капитан Петко войвода  | StandartNews.com

Кърджали почете героя на Тракия Капитан Петко войвода. Признателни кърджалийци отбелязаха 171 години от рождението на войводата. Пред паметника му венци и цветя поднесоха ученици от Професионалната гимназия по електроника и електротехника, носеща името на Капитан Петко, също членове на Тракийско дружество"Димитър Маджаров", на народно читалище „Тракия 2009".

„Едно светло име за България е в списъка на националните герои. Паметници на Капитан Петко има в България и зад граница. Той принадлежи на времето и ще бъде с времето. И колкото то се отдалечава от неговата рождена дата, толкова ще нараства неговият авторитет", каза в словото си председателят на читалище „Тракия 2009" Йордан Митев.

„Капитан Петко се воюва не само за освобождението на българския народ, той участва в отрядите на Гарибалди в Италия, води битки и в Гърция, там получава званието капитан по време на Критското въстание. Войводата го помнят и българи, и турци. Пазете името на вашия патрон", обърна се Йордан Митев към възпитаниците на Професионалната гимназия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай