Издадоха юбилеен лист в памет на Лора

Издадоха юбилеен лист в памет на Лора | StandartNews.com

Стара Загора. Вестник „Памет за Лора" ще бъде представен по време на Яворовите януарски дни, който се откриват в понеделник в родния град на поета Пейо Яворов Чирпан. Паметният лист издават общината, Нов български университет и къща-музей "Яворов" по повод 100-годишнината от трагичната смърт на Яворовата спътница.

Сред многото любопитни четива в изданието са писма между Лора и семейство Крачолови, посочва Тодор Иванов, главен уредник на музея, в старозагорския седмичник „Национална бизнес поща".

"Бъди честита с обичния ми син. Баща ти", пише в телеграма до Лора от Чирпан бащата на Яворов, малко след като става известено, че те са сключили брак.
"Драгий тате,

Твоята телеграма ме много зарадва. Тя беше много хубава и сърдечна и ти благодаря за нея...Ти бъди здрав и бодър. Щом Пейо се върне – ще дойдем да те видим и искам да те намерим юнак. Най-сърдечен привет и още веднъж благодаря за хубавото поздравление.», отговаря му със същата топлота Лора.
Запазено и писмо до малката сестра на Яворов, Екатерина Найденова, от същата 1912 г.
"Мила моя сестро, Наричам Ви тъй, защото моят Пейо Ви много обича и защото вярвам, че женитбата ни ще Ви накара да ми позволите да се обръщам тъй към Вас... Мила моя сестро, аз много обичам Пейо и ще направа всичко каквото мога за неговото щастие...

Най-сърдечен поздрав на баща Ви и мъжът Ви. Целунете заради мене децата. Вашата Лора Яворова ", пише любимата на Яворов.

Сестра му Мина отговаря на Лора със същата сърдечност: "... Няма защо да се извиняваш, че сте се венчали, без да знаем. Не се грижи, ние не сме толкоз изненадани, ние знаехме от много време, че Пейчо те обича и ще се ожени за тебе...", отговаря и малката сестра на поета.

Преди години заедно с проф. Михаил Неделчев издадохме такъв уникален брой - "Памет за Мина", по повод 100-годишнината от рождението на Мина Тодорова, любима и вдъхновителка на поета», припомня шефът на къщата-музей Тодор Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай