Искат спиране на взривове до язовир "Огоста"

Искат спиране на взривове до язовир "Огоста" | StandartNews.com

Монтана. Асоциацията на свободното слово „Анна Политковская" е поискала от служебния премиер Георги Близнашки, главния прокурор Сотир Цацаров и областния управител Нина Петкова да спрат взривовете карй язовир „Огоста", които започват след дни. Това съобщи членът на управителния съвет на неправителствената организация инж. Петър Пенчев. Според него, взривове само на 1 км от огромното водохранилище застрашават сигурността на Монтана.

Става въпрос за добив на строителни материали в находище „Долна Вереница", разрешен с решение на МС от 2012 година и концесионен договор от 11.02.2013 година. Теренът има карстов характер, който се запазва по целия хребет в северния бряг на язовира. Заради него е било наложено изграждане на инжекционна завеса на язовира, останала недостроена в 80 м по левия му скат и 240 м – по десния. Разрушенията в дълбочината на карстовите образувания са с непредвидими последици за пълния в момента язавир „Огоста". Мястото на взривовете - „Веренишкото бърдо", е една от забележителностите на Монтана и не бива да бъде разрушавано с взривове, смята инж. Петър Пенчев.

Асоциацията е поискала от държавата спиране на взривните работи и прекратяване на концесията. Ако това не стане, само след 2 дни взривовете избухват, без да е ясно какво могат да предизвикат, предупреждава природозащитникът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай