Именяк улови кръста в Благоевград (ВИДЕО)

Именяк улови кръста в Благоевград (ВИДЕО) | StandartNews.com

Често късметът се усмихва на начинаещите. 21-годишният Йордан Богоев от квартал "Струмско" навръх своя имен ден извади кръста от ледените води на река Благоевградска Бистрица в Благоевград. Младият мъж призна, че участва за първи път в ритуала на Богоявление.

„Пожелавам на себе си и на всички останали най-вече здраве. Нека късметът да е с нас, да е успешна годината", пожела победителят в битката за християнския символ. Над 70 човека влязоха в студените води на реката, за да се опитат да стигнат първи до разпятието. Игуменът на Роженски манастир архимандрит Епифаний отслужи литургия и хвърли кръста във водата. За трета поредна година всичко мина спокойно и по канон, нямаше бой и свади. Щом Йордан хвана кръста, всички спряха боричкането. И се хванаха на мъжко хоро в ледените води за радост на хилядите благоевградчани, събрали се да гледат ритуала. Идеята за хорото е на групата от Плаж махала, които дори бяха дошли облечени в народни носии. От няколко години кръстът не остава в късметлията, който го извади от реката, а веднага се връща в църквата „Въведение Богородично". По този начин се спря порочната практика с християнския символ да се обикаля по заведения и квартали, за да се събират пари от хората. След 40 дни свещенници ще посетят дома на щастливеца и ще извършат молебен за здраве.

„Пожелавам на теб и всички жители на община Благоевград много здраве и късмет през годината, все така да ти върви и да имаш много успехи", каза на късметлията кметът на община Благоевград Атанас Камбитов, който пръв целуна светия Кръст.

Засиленото полицейско присъствие респектира участницити в ритуала, които бяха проверени за употреба на алкохол. Униформените им направиха и инструктаж, за да не се стигне до ексцесии и нарушаване на обществения ред. „Правим всичко, за да не допуснем сеири. Няма да поощряваме насилието, искаме всичко да е справедливо", заяви отец Андон Шавулев.

След традиционния ритуал с кръста, на площад „Македония" беше осветено бойното знаме на военно формирование 26 400.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай