И в Ардино срещу „син език"

И в Ардино срещу „син език"  | StandartNews.com

Кърджали. От днес в и община Ардино пръскат във ферми и торища, където има огнища от заболяването „син език" . Болни животни има във всички общини в област Кърджали.

Според д-р Феим Сали, началник на отдел „Здравеопазване на животните" към Областната дирекция по безопасност на хранита няма увеличение на заболелите животни. Седем машини, по една във всяка община третират фермите и торищата.

Пет дезинфекционни машини с екипи са пристигнали в Кърджалийско от различни краища на страната. Те ще останат в региона до 12 август, не преустановяват работа и в почивните дни. Ако след като си тръгнат екипите все още има огнища, ще се търси помощ от Българската агенция по безопасност на храните , която да изпрати други.

Първото огнище от „син език" беше установено в началото на юли в село Мандрица, Ивайловградско. Сега се наблюдава в много региони на страната. От „син език" най-често боледуват овцете, но са възприемчиви козите, говедата, биволите и дивите двукопитни животни. Заболяването не е опасно за хората, то не се предава от животните на човека.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай