Хванахме двама холандски джихадисти

Хванахме двама холандски джихадисти | StandartNews.com

Двама холандски граждани, за които прокуратурата в Централна Нидералнадния поиска екстрадицията от България по обвинения в участието им в терористични фракция, бяха изправени на съд днес в Хасково. Хасковските окръжни магистрати гледат мярката за неотклонение задържане под стража на 22-годишният Илиаз Хасан, роден в Найроби, Кения и 18-годишният Юнес Айса.

И двамата са задържани на пети октомври на ГКПП Капитан Андреево при опит да минат в Турция. Има данни, че преди да бъдат заловени двамата са престояли няколко дни в София, но няма данни да са пътували заедно към южната ни граница, въпреки, че са задържани почти по едно и също време, стана ясно в съдебна зала.

Обвиненията, заради които Холандската държава иска Илиаз Хасан и Юнес Айса са за заговор за убийство и планиране на терористични действия. 22-годишният Хасан е бил заловен през декември миналата година при опит да мине от Турция в Сирия. За него са събрани данни, че той е имал контакт с ислямски терорист в Сирия.

За 18-годишният Юнес Айса холандската прокуратура разполага с данни, че е подготвял самоделни взривни устройства и е имал намерение да се присъедини в Сирия към терористични групи. Информация за намеренията му към холандската полиция е подадена от родителите на момчето, които били притеснени след неговото изчезване преди време. В единият от телефоните на Айса са октрити и символи на ИД.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай