Холандци посягат към наградата „Добрият Самарянин"

Холандци посягат към наградата „Добрият Самарянин" | StandartNews.com

Стара Загора. Доброволци от холандската „Работна група за България" ("Werkgroep Bulgarije H.G.A.") с ръководител Бери Хаверкамп са поредният номинаран за годишните награди „Добрият самаранин". Това съобщиха от старозагорското сдружение „Самаряни", инициатори и учредители на тези отличия за добротворсто, които се връчват традизионно преди Коледа.

Повечето от 20-те холандски добороволци, които наричат себе си „приятели за България" са млади хора, все още без професия. Едно от момичетата например мечтаело да стане детска учителка. И първият и изпит се оказал изборът и да уплътни ваканцията си с безвъзмездна помощ за хора в нужда. В групата обаче се включили и хора със солидни професии - наемни работници, семейни с деца. Холандските добротворци не знаели почти нищо за България преди да изгледат разтърсващия документален филма за дома за сираци в Могилино. Спонтанно решили да подпомогнат подобно сиропиталище. Направили проучване и избрали дома за деца, лишени от родителска грижа „Теофано Попова" в Стара Загора. По това време сградата, която обитавали неговите възпитаници, имала крещяща нужда от ремонт - покривът течал, дървеният под в стаите не бил подменян повече от 80 години.

От 2008 насам, вече 5-та година, всяко лято холандските младежи и девойки идват в старозагорския дом за сиротници. Започват със смяна на дограмата на всички детски спални. После ги боядисват, нареждат паркета. Покрай сериозната работа не пропускат и да забавляват децата и да се грижат се за тях като истинския самаряни. Не се притесняват от условията, които им предоставят, спят в две от стаите в дома. На дюшеци на земята, по 10 човека в стая.

Всички ремонтни дейности финансират със собствени средства или ги набират в Холандия посредством благотворителни инициативи. Пекат кексчета и палачинки, продават цветя и вещи. Дори измислят нов вид благотворителен „булгар бургер" за набирането на повече средства за ремонта на дома.

Благодарение на тези щедри по души млади хора децата ни живеят в уютно и приветливо място, казва шефката на дома за деца лишени от родителска грижа „Теофано Попова" Рилка Иванова, която ги е номинарали за наградата „Добрият самарянин".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай