Хиляди купонясваха под връх Копрен

Хиляди купонясваха под връх Копрен | StandartNews.com

Сръбска звезда по традиция весели гостите

Истинска веселба с много добро настроение се заформи в събота под връх Копрен в планината над село Копиловци. Тя започна от рано сутринта, когато стотици любители на Балкана, забавния уикенд и сръбската музика опънаха палатки на 2000 м надморска височина. От автомобилите с регистрация от Враца, Монтана, Плевен, Варна, София се наизвадиха скари, а жените веднага хвърлиха върху тях късове месо, кебапчета, наденици, всякакви салами. Бутилките и стековете бира също бяха в изобилие, което говори за сериозни домашни приготовления. Но и предприемчиви търговци "намазаха" от празника - те откриха импровизирани заведения с няколко маси и столове под бели шатри. Планината се опуши, разнесе се мирис на печено месо. И всичко това придружено от весела гълчава, която не секна до ранната утрин в неделя. Пиршеството бе голямо, непринудено и истинско.

За пръв път дойдох тук през 2009 година, доведе ме приятел с корени от село Копиловци, сподели Петър Панталеев от Плевен. Хареса ми гледката към планината, хората, които се събират тук, страхотното веселие и оттогава идвам всяка година.

Може да сме бедни, но душите ни са богати

допълни го млад мъж, който се представи като жител на чипровско село. С жената сме тук от срядата. Нямаме пари за море, но на това място си почиваме приятно. На фона на димящите скари и бутилките с пиво и вина малко неуместно е да се говори за бедност, но разговорът тръгва в тази посока по инерция.

Празникът е посветен на красивата планина, а негов организатор е общината в село Георги Дамяново. Догодина ще честват 50 години от първото му издание. Замислен е като повод за веселие на местните хора, за връщане в родните къщи на отдавна напусналите ги семейства и на техните потомци. През последните години се превръща в реклама за красивата им планина, която крие голям потенциал за развитие на селски, планински, ловен, кулинарен туризъм. Защото в този район живеят хора с традиции в старите занаяти и местната кухня.

Все още са запазени древните начини на правене на овче сирене

все още се тъкат килими на домашни станове, все още се варят сладка и се слага вино от диворастящи плодове и билки.
Празникът вече има своя история. В началото канели за веселбата български певци, а около откритата сцена под небето се събирали по 1000 - 2000 души. През 2009-а е пяла чипровчанката Камелия. Отчетох, че моите съселяни слушат по домовете си сръбска музика, тъй като радиата им имат ясен сигнал. Ето защо започнахме да каним сръбски певци, разказа тогавашният кмет Дилян Димитров, който също бе сред множеството. Свързахме се със сръбска агенция, която ни осигурява певец по желание, самият аз съм ходил да каня по домовете им някои от тях. Пели са Биляна Евтич, Мирослав Илич, Александър Илич, Кеба, Синан Сакич, Миле Китич. Миналата година близо 10 000 слушаха Шабан Шаулич. През 2014 7000 аплодират съседския певец, а една група непрекъснато го подгрява - "давай, Дадо". В края мъжът благодари за аплодисментите и казва - "Я сом Шако Поулмента, Дадо е брат ми". Мощен смях оглася планината, а случаят още се помни.
В събота срещу неделя на откритата сцена излезе Индира Радич. Фолк дивата закъсня с час и половина и вместо в 22 започна концерта си в 23,30 часа. Но никой не й се разсърди, хората търпеливо чакаха появата й. Кметът на общината Цветелина Александрова им я представи, а след това Радич дари с истинско удоволствие вече добре почерпената и похапнала обилно публика. Общината спазари певицата срещу 8000 евро.

Парите са осигурени от спонсорите на празника

тя няма финансова възможност за това.
Тази година общината е улеснила хилядите си гости. Тя е окосила 7 ливади под върха, които е приспособила за паркинги. Миналата година автомобилите спираха направо по страничните скатове, обрасли с трева. Редицата им в двете посоки стигаше до 2 км. Повече от предишни години бяха и полицаите. Охраната бе перфектна, сред близо 10-те хиляди души не се видя и един пийнал повече или скандалджия. Празникът завърши рано в неделя, а към обяд започна демонтажът на палатковото селище и слизането от Копрен. Хората се разделяха с пожеланието догодина отново да се видят на същото място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай