Губернаторите в битка с изборния туризъм

Губернаторите в битка с изборния туризъм | StandartNews.com

Областните управители по места ще се борят с изборния туризъм. Идеята е на депутата от Враца Петя Аврамова, която ще внесе предложение за изменение на Закона за гражданска регистрация.

Целта е губернаторите да имат възможност да правят повторни проверки на регистрираните по настоящ адрес. Според депутата от ГЕРБ кметовете нямат интерес да се проверяват сами себе си, което позволява изборни туристи да решават вота в по-малките населени места.

Промяната ще даде възможност на областните управители да сформират комисии, които да правят проверки, които да се извършват на място, на всички регистрирани по настоящ адрес.

„Това ще изчисти избирателните списъци от изброни туристи", каза Аврамова.

Според народния представител от Враца проверките преди изборите за местна власт са били неефективни и само на документ. Петя Аврамова бе категорична, че не е спазено едно от новите изменения в закона, което гласи, че трябва да се проверява дали полезната площ в жилището отговаря на броя регистрирани в него.

Депутатът посочи фрапиращ случай от община Криводол, където имало над 2000 регистрирани по настоящ адрес.
„Това изкривява изборните резултати, така че една допълнителна проверка би довела до изчистване списъците", допълни още Петя Аврамова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай