Градинари от видинско с подписка срещу колеги от Калафат

Градинари от видинско с подписка срещу колеги от Калафат | StandartNews.com

Видин. Евтини зеленчуци предлагат румънци на видински пазар. Дъмпингът на българските домати и краставици тръгна след пускането на моста „Нова Европа". По тази причина градинарите от село Капитановци започнаха подписка срещу чуждите търговци. Това съобщи кметът на селото Владимир Аристотелов.

В нея се включват и производители от съседните села Покрайна, Кутово, Антимово, Гомотарци. Причината е, че те губят, след като са вложили много пари за отглеждането на продукцията си.

Румънските продават доматите и краставиците по 50 ст. за кг. За българските се искат по 1,80 – 2 лв.

"Пазарът е свободен и никой не може да забрани на другия да продава", коментира още Владимир Аристотелов. "Мои съселяни ходят на пазар в Калафат и оттам си купуват някои стоки. Друг е въпросът дали конкурентните зеленчуци са внесени законно – т.е. продавачите имат ли разрешителни за внос, финтосанитарни документи. Това трябва да кажат българските контролни власти. Трябва и да се знае, че става въпрос за малки количества - неколцина мераклии просто нарамват торби и пеш по моста влизат в България, за да продават стоката си", уточни кметът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай