Град Раковски с пречиствателна станция до 10 месеца

Град Раковски с пречиствателна станция до 10 месеца | StandartNews.com

Раковски. Община Раковски обяви напредък по мащабния интегриран воден проект на града за частично изграждане на главни колектори и вътрешна канализационна мрежа, пречиствателна станция за отпадни води (ПСОВ) и реконструкция на съществуващата водопроводна мрежа по улиците, предвидени за канализация. Извършените до момента дейности бяха публично отчетени от кмета на града Иван Антонов, ръководителя на звеното за управление на проекта (ЗУП) Мария Пенсова, председателя на Общинския съвет в гр. Раковски Младен Шишков и народния представител Павел Гуджеров.

До момента в града са изградени 38,941 км канализационна мрежа, близо 30 км е реконструираната водопроводна мрежа, изградени са около 7 км нови главни канализационни колектори и са реконструирани 281 м съществуваща канализационна мрежа. Изградени са 2047 сградни канализационни отклонения, както и 1659 сградни водопроводни отклонения.

В края на октомври са стартирали строителните дейности по изграждането на пречиствателна станция за отпадни води (ПСОВ) в града, като към настоящия момент са изпълнени изкопите, положени са бетонът и фундаментните плочи и са изградени част от стените на „Селектор, биобасейн и аеробен стабилизатор" и на „Вторичен хоризонтален съединител". Продължава работата по завършването на стените и изграждането на довеждащия водопровод и водомерната шахта. Технологията за строеж на ПСОВ е гъвкава и иновативна, като ще се гарантира механичното и биологичното третиране на отпадъците за 17 000 жители в града. Този капацитет може да се увеличи с до 25% при разрастване на инфраструктурата и населението в града. В момента в град Раковски живеят 16 906 души.

Линейната инфраструктура по проекта, която включва изграждането на канализационната и водопроводната мрежа, трябва да бъде готова до октомври 2014 г., а пречиствателната станция ще бъде завършена през август 2014 г.

Мащабният воден проект стартира през април 2012 година и всички дейности по него ще приключат през април 2015 г. Проектът се финансира по ОП „Околна среда 2007-2013 г.". Общата стойност възлиза на 58 898 776 лв., като 44 553 891 лв. се финансират от Кохезионен фонд, 11 138 473 лв. са национално финансиране и 3 206 412 лв. са инвестиция на Община Раковски.

„Това е най-мащабният инфраструктурен проект, реализиран някога в град Раковски. Благодарение на него, в града ще бъде подобрено значително качеството на питейната вода, ще се ликвидират септичните ями на населението, които замърсяват и подпочвените води и всички жители в града ще бъдат включени към новата канализационна мрежа. Подземната инфраструктура и уличната мрежа ще бъдат подновени и още в следващия програмен период Община Раковски ще кандидатства за средства, с които това да стане реалност", заяви кметът на град Раковски Иван Антонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай