Главестия отърва зандана заради калпаво обвинение

Главестия отърва зандана заради калпаво обвинение | StandartNews.com

Врачанският Окръжен съд оправда Ангел Попов по делото за лихварство. Известният с прякора си Главестия бе признат за невинен от магистратите тъй като по делото нямало доказателства за престъпната дейност. Според обвинението за периода от 2006 г. до 2010 г. той е раздал общо 106 042 лв. под формата на заеми на 33 лица. Сумата, която получил от лихварската дейност пък надхвърляла 180 000 лв.

Тезата на Окръжната прокуратура била изградена на база свидетелски показания, събрани на досъдебното производство. В хода на делото свидетелите започнали един по един да се отказват от показанията, които давали пред ченгетата. Първоначално те обяснявали, че са вземали пари от Ангел Попов срещу лихва, но в съдебна зала заявиха, че са били финансирани от него на приятелски договорки.

В хода на делото, продължило близо 2 години, прокуратурата настояваше показанията им да бъдат прочетени в зала. За да се считат за доказателство страните трябваше да се съгласят за това. Защитата на Главестия и свидетелите се възползваха от правото си да откажат. Разследващите нямали нито един свидетел, който да е разпитван пред съдия. При тази ситуация съдът има право да прочете показанията, събрани по време на разследването, но няма право да ги използва като доказателство, на базата на което, да бъде постановена осъдителна присъда. Такава била и ситуацията по делото срещу Ангел Попов.

Сред разпитваните за лихварската дейност на Главестия бе и ромският славей Софи Маринова. Според прокуратурата тя е била сред хората, получавали пари срещу лихва от Попов. Неколкократно Маринова бе привиквана, за да дава показания пред Окръжния съд във Враца. Заради неявяването й магистратите разпоредиха попфолк звездата да бъде доведена принудително със съдебна охрана, но Маринова се яви доброволно в храма на Темида. В зала тя също отрече да е вземала пари на лихва от Главестия. Обясни, че преди години й е помагал финансово за заснемането на видеоклип, а тя пък му се отблагодарявала с пеене на частни партита. Прокуратурата може да протестира оправдателната присъда в 15-дневен срок пред Апелативния съд в София. Срещу Ангел Попов тече и друго дело в специализирания наказателен съд. По него той е обвинен за ръководител на организирана престъпна група, занимаваща се с побоища и изнудване. Главестия е брат на друга знакова фигура във Врачанско – Веселин Полов по прякор Лунгара. Той пък е сочен за враг №1 на кмета Ценко Чоков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай