Гладиаторски битки и пазар на роби в село Склаве

Гладиаторски битки и пазар на роби в село Склаве | StandartNews.com

Благоевград. Гладиатори ще се бият с мечове, роби ще се продават на древен римски пазар. Всичко това ще се случи на панаиря в санданското село Склаве, който се открива на 21 юни, петък, като ще продължи до неделя. Връщането в миналото на Рим е по проект „Обогатяване на традиционен панаир в село Склаве с представяне на римски възстановки, свързани с местните легенди за тракиеца Спартак с цел валоризиране на местния фолклор и културно наследство за нуждите на туризма".

Той бе спечелен от община Сандански чрез Местна инициативна група в града и се финансира от Държавен фонд „Земеделие". Целта е да се осигурят висококачествени условия за живот на местните жители и гостите. Един от начините е чрез популяризиране на туристическите продукти и атракции, които се предлагат в района. Това ще увеличи броя на туристите, ще помогне за развитието на икономиката, което ще подобри социално-икономическата среда. В малките населени места на общината са слабо развити туризмът и туристическите продукти.

Общата цел на проекта е да се подпомогне създаването на туристическа атракция „Родната земя на Спартак" и да се развие и разшири туризмът от град Сандански към селата. Възстановките и традиционния панаир, които ще се проведат, ще запознаят туристите и местните жители с древната Антична епоха и провеждалите се тогава събития. Задачата е да се рекламират местните легенди, обичай, кухня и история на село Склаве. „Над 20 актьори ще демонстрират различни умения и традиции от римско време. Сигурно е, че гостите няма да скучаят по време на панаира", сподели селският кмет Павел Пъхнев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай