ГКПП Маказа ще е трети по натовареност на границата

ГКПП Маказа ще е трети по натовареност на границата | StandartNews.com

Кърджали. Над три пъти ще се увеличи трафикът през Маказа в началото на летния сезон през 2014 г, това съобщи в Кърджали министърът на Македония и Тракия в Гърция Теодорос Караоглу.

Тази сутрин той премина за първи път през новия ГКПП „Маказа-Нимфея".Заедно с номарха на област Източна Македония и Тракия Аристидис Янакидис, Караоглу и областния управите на Кърджали Бисер Николов инспектираха пункта. По –късно Караоглу и Николов минаха по най-новата отсечка Подкова-сп.Джебел, която е част от трансграничното трасе. „Пътят е отличен и от двете страни на границата. Радвам се, че още един пункт отвори врати между България и Гърция. Само за първите три месеца през него преминаха хиляди хора", коментира Теодорос Караоглу.

По думите му през септември, октомври и ноември повече от 43 000 автомобила и над 102 000 пътници са преминали от Гърция в посока България. За същия период през Маказа са преминали и над 106 000 българите и приблизително същия брой коли. Общият брой пътниците от трети страни и в двете посоки е около 2 000

„Средно на месец през пункта „Маказа – Нимфея" трафикът е от 15 000 МПС, а от юни 2014 г. те ще стигнат близо 50 хиляди. Това го превръща в втория или трети по натовареност и по важност пункт заедно с тези при Кулата и Свиленград", коментира още министърът на Македония и Тракия в Гърция Теодорос Караоглу .

По тази причина до лятото на следващата година на Маказа предстои да бъде създадена допълнителна инфраструктурата.Предвижда се изграждане на навеси и кантари, необходими за митническите служители. Ще отпадне и ограничението за превозни средства до 3,5 т.

„Необходимите средства за тези ремонти е около 2 млн .лв.", поясни областният управител на Кърджали Бисер Николов. Въпреки че граничният пункт е на българска територия, гръцкият министър подчерта, че ще се търсят възможност и от тяхна страна да осигурят финансиране.

Теодорос Караоглу увери също , че до старта на новия туристически сезон ще бъде завършена и 4 км отсечка, свързваща пътя от гръцка страна с магистралата Вия Игнатия.

По време на визитата в Кърджали стана ясно, че в началото на 2014 г предстои обща среща между полицейски екипи от Кърджали, Кирково и Комотини за охрана на граничния район.Бе подчертано, че на този етап няма сериозни проблеми и инциденти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай