Георги Минчев възкръсва в Каварна

Георги Минчев възкръсва в Каварна | StandartNews.com

Каварна. След почти три години ходене по мъките паметникът на Георги Минчев в Каварна ще бъде открит официално днес в 13 часа. Всъщност с ритуала около бронзовия Бате Гошо започва двудневният рок фестивал в града с участието на "Аксепт", "Дийп Пърпъл", Доро Пеш, "Ария", "Алиса" и много други. Създаването на монумента има дълга и трудна история. Много хора и институции участваха в нея.

Идеята

Идеята за паметника на Бате Гошо се роди на 22 октомври 2010 година - вечерта преди откриването на единствения монумент на Рони Джеймс Дио в света, който е също в Каварна. На масата в един от най-обичаните местни клубове - "Корнер", бяхме Саймън Райт - бивш барабанист на АС/ДС, и Дио, Стив Минарди - турмениджър на "Гласа на рока", кметъла Цонко Цонев, скулпторът и автор на паметника на Рони - Красимир Ломски, Данислава Петрова - асистент и преводач на всички групи край брега. Там беше и тогавашният треньор на ФК "Калиакра" и сегашен на "Ботев" Враца - Антони Здравков-Сухия. По телевизията даваха някакъв мач на ЦСКА и той разясняваше кое е заучено положение и кое не. И така, обсъждайки предстоящото откриване на паметника на Дио, се роди идеята в градския парк в Каварна да има цяла алея на рока. Единодушно решихме, че следващият трябва да е българин. Тогава Краси Ломски подхвърли: "Защо да не е Георги Минчев?" Цонко се съгласи веднага, а Дани обясни на Саймън и Стив, че става дума за Патриарха на българския рок.

Екипът

Дио от днес няма да е сираче в Алеята на рока, защото точно до него ще е Бате Гошо, който сега щеше да е на 70 години. Направихме инициативен комитет, в който влязоха Васко Кръпката, Цонко Цонев, Владимир Йончев - тогава главен редактор на "Телеграф", Ивайло Крайчовски, Звезди от "Ахат" и "Аналгин", Красимир Ломски, аз, като представител на "Стандарт" и още много хора, които искаха да помагат напълно безкористно. Първо обаче открихме паметника на Дио, в чието построяване участвахме почти същите хора. На церемонията тогава дойдоха персонажи, на които иначе не можеш да им видиш очите - например почти всички депутати от Добричко, които не си мръднаха пръста да помогнат, но бяха там, защото се вдигна много голям шум. Освен всички водещи български медии дойдоха и много световни - Ройтерс, Асошиейтед прес, АФП, ИТАР-ТАСС, дори от Синхуа имаше колеги. Защото това си беше международен прецедент - в градче с 13 000 души население се откри единственият в света паметник на великия Рони Джеймс Дио. Дойде и шефът на фенклуба му в Гърция Джордж Дио Галанис, стотици рокери и дарители, Краси Балъков и кой ли още не. Лентата сряза Саймън Райт. След като всичко свърши, до паметника на Рони останахме с Цонко, Саймън, Стив, Данислава и Владо Йончев. И започнахме да оглеждаме мястото и къде точно да бъде паметникът на Гошо. И веднага решихме - точно до Дио.

Ходене по мъките

Както казваше навремето Николай Хайтов, първо и второ е да ти хрумне нещо, но трето и четвърто - да го направиш. Краси Ломски пое ангажимента да извае паметника, който струва към 50 000 лева. Това са джобните пари за някои хора, но ние близо 3 години ги събирахме само от дарения. За това и стана толкова бавно и мъчително, но сега е много сладко да видиш труда си реализиран. Първо ни помогна БТА в лицето на тогавашния зам.-генерален директор Юри Лазаров. Обявихме инициативата в залата, за която не ни взеха наем. Там вече бяхме цяла кохорта - Пеци Гюзелев като представител на "Щурците", Ивайло Крайчовски, Георги Мархолев от "Сънрайз", Георги Денков, Цонко Цонев, Владимир Йончев и още много хора. Краси Ломски показа вариант на паметника, който после се промени изцяло. В първоначалния му вид Бате Гошо беше седнал с китара в ръка. Сега е в цял ръст - висок 2,5 метра. Днес край него ще има малък импровизиран концерт с Васко Кръпката и Звезди. Очаква се да дойдат и метъл легендите от "Аксепт".

Концертът

С напълно безкористната помощ на "София лайв клуб" направихме благотворителен концерт с участието на куп истински рокаджии. Не платихме за сцената и озвучаването. Дойдоха "Щурците", Звезди и "Аналгин", "Джендема", "Монолит", Васко Кръпката и Камен Кацата с бенда си, Милена, "Три и половина", Георги Денков и "Джем", "Сънрайз" и кой ли още не. Всички пяха без нито една стотинка хонорар. Там беше и Елица Тодорова, която откри шоуто. Нещата бяха страхотни и много обещаващи, но накрая резултатът не беше хич добър, защото събрахме смешните към 2300 лева. Причината беше, че се предоверихме и махнахме цената за вход. Поставихме 4-5 урни за дарения, в които всеки даде, колкото може. Но това е съвестта на българина - купон на аванта. После всички приходи от фестивала "Цвете за Гошо" също отидоха за паметника. На 8 и 9 юни фестивала ще го има пак и на старото място - в Южния парк.
След благотворителния концерт пускахме есемеси за дарения и какво ли още не. Лека-полека сумата започна да се събира, като финалната й част дойде от младежката организация на ГЕРБ. Това не е политическа агитация, а просто е факт.

Малко клюки

Тогава, докато обсъждахме какво ще се случва в алеята на рока, Саймън Райт и Стив Минарди много живо се заинтересуваха от паметника на Георги Минчев и от цялата идея въобще. Беше им разказано подробно за изпълнителя на "Бяла тишина" и особено за "Стари муцуни". Чуха и парчета и ги харесаха на сто процента. Тогава Цонко издаде заповед всички да ходим на мач. И отидохме. Играеха "Калиакра" Каварна и "Черноморец" Бургас. Много тъп мач, който завърши един на един. Да видиш обаче барабанист на АС/ДС с фланелка на "Калиакра" на стадиона се случва един път в живота, а това беше факт. След мача останахме само тримата - аз, Саймън и Стив, и влязохме в една дискотека, която се оказа чалготека. Цял час не можах да ги измъкна от там. Веднага ги познаха, започнаха приказки, автографи... В крайна сметка ги изкарах и се прибрахме в хотела и таман си казвахме "чао", когато отнякъде се появи Цветелин Кънчев с шише ракия. Оказа се, че Цветелин говори перфектен английски, и той също им разказа за Бате Гошо. Така го откарахме до сутринта. После Саймън си замина за Лос Анджелис, а Стив за Канада, където живее. Возих се като куфар до София в джипа на Владо Йончев, защото не можех да гледам. Та това е историята на паметника на Бате Гошо, драги зрители. В алеята на рока трябва да се появят Джон Ленън, Джими Хендрикс, Джанис Джоплин, Стиви Рей Вон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай