„Фолклорна магия" събра много почитатели в Кърджали

„Фолклорна магия" събра много почитатели  в Кърджали | StandartNews.com

Кърджали. Концертът „Фолклорна магия"- юбилей на хореографа Васил Василев препълни залата на Дома на културата в Кърджали. Продължилият почти два часа спектакъл представи цялото богатството на ритми, костюми и музика от различни етнографски области на страната. „Танцът е неговият път и неговият живот. Впечатлен съм от дългогодишната творческа работа на Васил Василев. Пожелавам му да пази българския дух, народните традиции и представя Кърджали и фолклорното богатство на Източните Родопи в страната и чужбина", каза кметът Хасан Азис и връчи на юбиляра почетен знак „Герб на Кърджали" и специално изработена икона на Св. Василий.

Танцовата кариера на В. Василев започва преди 45 години във фолклорния състав на Тодор Момчилов към Дома на културата. Няколко години е изпълнител в ДТА „Тракия". След завършване на Музикално –танцовата академия в Пловдив се завръща в родния Кърджали. Поставените от него танци са оценявани високо на различни фестивали. Много млади хора са преминали през различните формации на Танцовия фолклорен ансамбъл, чийто художествен ръководител е в момента Василев, десетки са участията им в България и чужбина - Гърция, Турция, Македония, Италия, Украйна, САЩ и др.

В богата колекция от награди има отличия от национални и регионални събори, от престижни международни фестивали. С помощта на хореографа е създаден и Клуб "Първи на хорото" в Кърджали, който стигна до финала на телевизионното състезание „Надиграй ме!".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай