Фандъкова: Недостигът на места в детските градини е твърде голям

Фандъкова: Недостигът на места в детските градини е твърде голям | StandartNews.com

София. "Недостигът е твърде голям. Инвестициите, които правим през последните години са видими". Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, коментирайки предстоящото излизане на първо класиране за забавачките в столицата.

"От 2006 година, когато започнахме активното строителство, досега сме увеличили с над 12 хиляди местата, въпреки това децата в София се раждат, слава богу, идват и много деца от страната, затова усилията трябва да са постоянни", каза Фандъкова. И уточни, че проблемът с липсата на места е сериозен и изисква активна работа по него. "Очаквам, разбира се, и съпричастността на държавата, която също трябва да инвестира в образование", добави столичният кмет.

На въпрос дали очаква големи опашки пред детските градини след излизане на резултатите, тя отговори с думите: "Опашки няма отдавна, такава беше целта на системата, за съжаление, има деца, които няма да могат да попаднат в системата на детските градини".

От началото на тази година досега открихме 5 нови детски градини, предстои до края на годината да приключим още 9, а в същото време започваме още 6, каза още Фандъкова.

Днес Националния статистически институт обяви, че в страната функционират 770 самостоятелни детски ясли и яслени групи към обединените детски заведения, а местата в тях са общо 30 120. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай