Евросело се пребори да има свещеник

Евросело се пребори да има свещеник | StandartNews.com

Обявеното за „Евросело 2012 г." Черниче вече си има свой свещеник. Години наред 1300 жители на симитлийското селище настояваха за това пред ръководството на Неврокопска митрополия. Миряните негодуваха, че един божи служител обслужва 4-5 населени места в региона. Често се случваше да чакаме с часове, за да дойде, тъй като е на служба в друго село, казват местните хора. Битката им обаче се увенча с успех.

Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим в неделя ръкоположи в свещенически сан Велизар Голев в храм „Свети Великомъченик Георги Победоносец" в Черниче. Свещеникът е роден в Благоевград. Завършил е петгодишен курс на обучение в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски" през 2003 г., както и Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски" през 2007 г. „Благодарим на владиката, че прояви разбиране към този наш проблем. Говорихме с него през есента на миналата година и той пое ангажимент да назначи божи служител тук, които изпълни.

Свещеникът е в Христовата възраст, по канон след 40 дни ще поеме службата си в нашата църква", заяви кметът Георги Стефанов. Стотици миряни се стекоха в божия храм на ръкополагането на новия свещеник. Късно вечерта митрополит Серафим отслужи божествена света литургия в храма, на която също присъстваха много жители и гости на Черниче.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай