Емигрант от Швеция дари линейка на Джебел

Мъжът върти два ресторанта в Халмстад, не забравя роднините си тук

Емигрант от Швеция дари линейка на Джебел | StandartNews.com

Джебел. Линейка марка "Волво S80" дари на община Джебел шведският гражданин Мохамед Картал от град Халмстад. Мъжът е родом от джебелското село Козица, но е емигрирал преди години в скандинавската държава. Дни преди Коледа Картал връчи документите и ключовете на колата лично на кмета Бахри Юмер.

Това е първото голямо дарение, което 50-годишният родопчанин прави за родния си край. "Изпитвам удовлетворение, че мога да помогна. Запомнил съм една приказка от моите родители, че помощта е ценна, когато е навреме", казва шведският гражданин. Родопчанинът заминава за скандинавската страна след 1989 г. Преди да напусне България, работил в градския транспорт в София. Той и близките му се установяват в Южна Швеция в град Халмстад, на около 420 км от столицата Стокхолм. Градът не е много голям, около 55-60 хиляди души.

"Животът ни в Швеция в началото не беше никак лесен. Емигрантска съдба! Две години учих езика, след това започнах работа в един ресторант", обяснява дарителят. За тези почти 23-24 години Мохамед работи усилено, сега вече е собственик на два ресторанта. В семейния бизнес

помагат и двете му деца

син и дъщеря, които още са студенти. Кухнята, която предлага на своите клиенти, е предимно шведска, но нашенецът има желание да включи в менюто и български специалитет.
"Силно съм свързан с родния край, линейката е закупена с лични средства. Желанието ми е колата да бъде на разположение не само на община Джебел, но за целия Кърджалийски регион", казва скромно Картал от Халмстад.
"Не сме изненадани от този жест на Мохамед Картал. Познавам и него, и много от близките му. Благи хора, добри хора. Две от сестрите му са омъжени в нашето село. Картал винаги помага с каквото може както на роднини, така и

на нашенци, тръгнали на гурбет

в Швеция", подчертава Сабахатин Алиосман, кмет на джебелското с. Слънчоглед.

Родното село на Картал е Козица, което е на 10-ина км от Джебел. Сега там живеят около 45 семейства, няма училище, само две домакинства гледат тютюн, другите се занимават с животни. При едно от гостуванията преди няколко години Картал дава средства за поддържане на гробищния парк, по негово настояване е изградена и постройка - навес, свързан с религиозните мюсюлмански ритуали.
Линейката ще бъде на разположение на общината. Тя вече е регистрирана в КАТ.

"При една среща с дарителя преди година споделих, че общината се нуждае от специализиран транспорт, землякът си записал нещо и при последното идване в Джебел докара автомобила", разказа градоначалникът Бахри Юмер.
В родопската община достъпът до здравни услуги е проблем за много хора без здравно осигуряване, които са предимно по селата. "Имаме отдалечени населени места, труднодостъпни, понякога се е налагало да осигуряваме общински коли, за да транспортираме болни за прегледи в Пловдив и Стара Загора", коментира още Юмер. Джебелският кмет подчерта, че ще бъде спазена волята на дарителя - новата придобивка да се ползва от жителите на цялата Кърджалийска област.
Бахри Юмер коментира, че от години има незаети лекарските практики не само в Джебелско, но и в останалите общини. "Младите лекари не са мотивирани да работят в региона, заминават на Запад. Местната власт подпомага медиците, като им предлага помещения за кабинети и жилища на символични наемни цени, но

трудно намираме ентусиасти

да започнат работа като джипита", обяснява градоначалникът .
"Стремежът ни е да развиваме мрежата на здравеопазването в района и всички жители да получават медицинска помощ навреме, затова се радваме много на дарението на нашия земляк и му благодарим за готовността да помогне", допълва кметът Юмер.

"Това, че община Джебел ще разполага с още един специализиран автомобил, е много добре и приветстваме жеста на шведския гражданин", коментира д-р Атанас Митков, шеф на Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали. Той обясни, че филиалът на Спешния център в града осигурява обслужването на жителите при спешни случаи в малката родопска община. По думите му екипът успява "да покрива" района. Той се състои от 8 фелдшери, 3 медицински сестри, една акушерка и шестима шофьори. Разполага с две коли - нова линейка "Ситроен", която е на две години, и високопроходим автомобил "Уазка".

Според медика новият автомобил линейка ще се използва и при евентуални бедствени и аварийни ситуации, което ще помогне за по-доброто взаимодействие между здравните служби и месната власт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай