Джакпот с розите

Джакпот с розите | StandartNews.com

Заради подранилото лято розоберът в Меката на розите - Казанлъшката долина, започна със седмица по-рано. "Заради топлото време цъфтежът става все по-силен, не можем да насмогнем", казва Екатерина Наумова. Тя и съпругът й са собственици на около 90 дка розови градини в землището на казанлъшкото с. Бузовград. За днес са наели двайсетина берачи, за утре явно ще трябва да търсят още. Тази година плащат по 60 ст. на килограм, с 10 ст. повече от миналата. Розоберът започва преди изгрев слънце и приключва най-късно 10-11 часа, докато цветът е най-свеж и ароматен.

"Без работа съм, бях машинописка, но ме съкратиха и розоберът е единствената възможност да изкарам някой лев", признава Пепа Минчева от Бузовград. Днес е първият й ден, дошла е заедно с майка си Станка, която е пенсионерка. Двете се надяват да наберат поне по 40-50 кг рози. Ваня Тончева също е безработна, има двама ученици и с нетърпение чака розобера, за да върже семейния бюджет. Илко Стефанов е дошъл със съпругата и 10-годишния им син Кольо, който е в 5-и клас. Самият той работи в цех за кабели в Казанлък, но е втора смяна и използва свободния предиобед. Тримата са набрали над 70 кг розов цвят и си тръгнаха с 42 лева. "Не са много, но не са и малко, можем да напазаруваме за 2-3 дни", доволен е бузовградчанинът.

Розоберачките, повечето на възраст, без да са чували за ароматерапията, са готови да се закълнат, че розите наистина лекуват. "Започне ли розоберът, кръвното ми се оправя и 6 месеца не пия хапчета", твърди 67-годишната баба Тинка. Катя пък припомня, че японците пиели розова вода за нормално функциониране на стомашно-чревния тракт.

Миналата година семейство Наумови са изкарали около 12 тона розов цвят, сега се надяват на по-добра реколта. "Страшно много пъпки имат розите, ако превалява по малко и влагата се запази, тази година може да дадат и повече", казва с надежда Борислав.

Изкупуването на розовия цвят е тръгнало на цени над 3 лв. килото. Те очакват да го продадат още по-скъпо, поне с 20 на сто, тъй като отглеждат розите изцяло по биологичен способ - не ги пръскат с препарати, торят ги само с биотор. "Миналата години изпратихме цвят, листа и клонки в лаборатория в Брюксел и анализът потвърди, че ги отглеждаме биологично. До няколко месеца очакваме и сертификата", казва Боби.

Той и съпругата му са софиянци. Всички им се чудели на акъла, когато преди 8 години решили да се занимават с розопроизводство. Боби имал успешен бизнес в строителството и с парите от него започнал да купува земи в землището на Бузовград. Толкова били мераклии, че за първия декар в местността Тунджата броили 560 лв. По-късно разбрали, че пазарната цена била 150-200 лв. Така, парче по парче, успели да закръглят около 90 дка земи, които постепенно превърнали в розови градини. "Бях бременна, когато започнаха да засаждат първата нива, сега дъщеря ми Преслава е на 8 години, така че винаги ще помня началото", казва Катя.

Съпругът й пък е готов да види Божието провидение във факта, че са успели в бизнес, който им е бил съвсем чужд. Най-големият им масив в местността Бузовото кале, около 60 дка, се оказал свещена тракийска земя. Над него миналото лято екипът на проф. Георги Нихризов разкопал надгробна могила, в която бяха намерени артефакти от 4 в. пр. н. е. "Представяш ли си какво стълпотворение от туристи ще бъде след време тук, когато могилата бъде реставрирана и експонирана като част от Долината на тракийските владетели", размечтава се Боби. И си представя бяла шатра между розовите градини, където туристите ще опитват истинско сладко от рози.

Това е новата мечта на Наумови. Те вече са купили няколко декара до единия от масивите и смятат да направят малко предприятие за производство на хранителни продукти от рози - конфитюри, сладка, желета и др. Както е известно, биоземеделието и производството на биопродукти ще бъдат най-щедро подпомагани през следващия програмен период на ЕС. И в това е шансът на предприемчиви хора като Наумови.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай