Двойният убиец от Джебел ще лежи 30 г. в затвора

Двойният убиец от Джебел ще лежи 30 г. в затвора | StandartNews.com

Приключи делото срещу Мерт Мехмед на първа инстанция. Съдът му наложи наказание „лишаване от свобода" за общо 30 години при първоначален строг режим, като 28 години в затвора са за двойното убийство в Джебел и две години по присъди от предишни престъпления. 30 години е абсолютния максимум на наказанието лишаване от свобода, а Мерт не може да бъде осъден на доживотна присъда, понеже към момента на извършване на престъпленията няма навършени 20 години.

16 месеца след кървавата трагедия, разтърсила Джебел през април 2014 г., пред Темида се изправи извършителят на двойното убийство 19- годишният Мерт Мехмед.„Много съжалявам за всичко, което стана. Искам да започна нов живот. Моля съда за снизходителност", каза подсъдимият в залата на Окръжния съд в Кърджали.

По молба на служебния защитник на Мерт делото се води по съкратена процедура като не бяха разпитвани свидетели и вещи лица.Държавното обвинение, адвокат Ивана Бръмбарова, представлаваща бащата на детето и защитата на родителите на 24 - годишната жена Пламен Димитров, пледираха за лишаване от свобода от 30 години за тийнеджъра, отнел живота по особено жесток начин на младата Джейлян и седемгодишната й дъщеричка Джейда.

Делото започна на 25 август в 10 ч. и се гледа от петчленен състав с председател Деян Събев. Мерт бе докаран от ареста под засилена полицейска охрана. Съдът прие да бъдат конституирани като частни обвинители родителите на Джейлян Ергин и Айтен Юсуф и техния граждански иск от 400 хил.лв., както и този на бащата на малката Джейда Орхан Реджеб за 300 хил. лв.

В хода на делото прокурор Бонка Василева прочете обвинителния акт -грабеж придружен с убийство. Тя подчерта, че е проявена изключителна жестокост, а подсъдимият е с трайно изградени престъпни наклонности. Припомни, че преди това престъпление Мерт има пет присъди за кражби.

Държавното обвинение настоява за максималната предвидена в закона присъда за грабеж, придружен с убийство - 30 години затвор при първоначален строг режим.„Другите предвидени от закона наказания са доживотен затвор и доживотен затвор без право на замяна и единствено заради младата възраст на подсъдимия, който е под 20 години, не може да се поиска най-тежкото", каза прокурор Бонка Василева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай