Дрон и двама попове за първия саниран блок (ОБЗОР)

Дрон и двама попове за  първия саниран блок (ОБЗОР) | StandartNews.com

До края на годината още 50-60 ще са напълно завършени, обеща министър Павлова

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова видя в детайли на голям екран с помощта на дрон как е саниран първият блок по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Пищната презентация бе направена в Благоевград в неделя пред блок 36 в квартал "Ален мак" от Фридрих Михайлов, собственик на фирмата изпълнител на обекта. "Нека с това летателно средство показваме не само палатите на богаташите, но и панелните блокове на обикновените хора. За да разберат всички ползата от тази национална програма", каза той, докато министър Павлова, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, кметът Атанас Камбитов и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов гледаха кадрите. На събитието присъстваха много съседи на щастливите обитатели на трите входа в блока, тук бяха дошли дори столичани, които искаха да се уверят с очите как върви санирането в страната. "Това е единствената програма, която така директно подпомага хората. Имаме сключени 125 договора, на практика почти на 100% ще се ремонтират панелните сгради в кварталите "Ален мак", "Струмско" и "Еленово". Вижда се какъв ефект има програмата за гражданите, затова нека скептиците да замълчат най-сетне. В бюджета за следващата година ще заложим средства за облагородяването на междублоковите пространства", заяви градоначалникът Камбитов. И увери обитателите на блока, че

данъчната оценка на имотите им няма да се увеличи

Министър Павлова благодари на благоевградчани за доверието, което са проявили към националната програма. "И не се излъгахте. В този край на войводи няма страх и недоверие, нито пък скептицизъм. Този блок е емблемата на програмата. Всичко е в полза на гражданите. не само домовете са топли и уютни, но и кварталите ще имат нова визия", каза Лиляна Павлова. Тя уточни, че четвърт милион българи са дали доверието си на националната програма. До края на годината се очаква поне 2000 договора да бъдат сключени, а 50-60 блока в страната да са напълно завършени. "Санирането намалява сметките с 50%, даваме работа на малките и средните фирми, следващата година ще могат да кандидатстват и собствениците на тухлени блокове", допълни тя. Министърът връчи грамота на домоуправителя, след което двама свещеници отслужиха тържествен водосвет. Накрая Павлова преряза лентата и лисна менче с вода, за да се ползва със здраве обновената сграда.
Цветанов увери, че резултатът е видим и няма нужда от повече думи. Пожела на кмета Камбитов да успее да осигури средства за нова визия и на междублоковите пространства. "За да може децата на града да има къде да играят, да имат спортни площадки, а не да се страхуваме, че ще станат жертва на гонки с автомобили, на алкохол или наркотици", сподели зам.-председателят на ГЕРБ.

Хората от блока благодариха на правителството, общината и хасковската фирма "Изоглас 2005". "Сградата се ползва от 1990 г., но днес се чувстваме като новодомци

Нямаме думи да опишем радостта си

Искаме в целия квартал да се санират блоковете, навсякъде да грейнат постройките като нашата", каза Люба Вълкова, която почерпи с домашна погача официалните гости.

Работниците направиха конструктивно възстановяване, обновиха общите части на трите входа, ремонтираха фасадите. Бяха изкърпени, подменени и почистени замърсени и дефектирали участъци от вътрешната мазилка и общите части на сутерените на трите входа, подмени се дограмата, където не бе сменена, топлинно се изолираха външните ограждащи елементи на жилищата, боядисаха се. Положена е и нова топлоизолация. Дори е изградена модерна защита от мълнии.

Втори милиард за ремонти догодина

От януари приемат заявки на тухлени кооперации

Вярвам, че тези общини, на които им повлия негативната кампания, която се провеждаше, ще наваксат. Благоевград доказа, че няма причина за недоверие в националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, заяви министър Лиляна Павлова. Над 300 милиона ще бъдат осигурени по програма "Региони в растеж". Тя смята, че оттук нататък ще се завърти колелото и даже ще има много повече желаещи, по-голяма конкуренция. Защото ресурсът, макар сумата да е грандиозна, няма как да покрие всичко на 100%. "До края на т.г. довършваме панелните, а от 1 януари 2016 г. ще могат да кандидатстват собствениците на всички тухлени жилищни постройки. Ще отворим програмата на 100% за всички многофамилни жилищни сгради. И с европейско, и с национално финансиране. Този 1 милиард ще бъде усвоен. Моята амбиция е от следващата година да започнем да усвояваме и втория милиард", разкри Павлова. Усилията на правителството, на екипа на финансовото министерство са насочени към борбата с контрабандата и сивата икономика, което да дава добро увеличение на приходите. Това ще ни даде възможност още 1 милиард да инвестираме в тази програма, допълни министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай