ДПС с възпоменателен митинг в село Могиляне

ДПС с възпоменателен митинг в село Могиляне | StandartNews.com

Кърджали. В центъра на кирковското село Могиляне се събраха стотици жители от района, гости от страната и от съседна Турция на възпоменателен митинг. Той бе по повод 29-годишнината от на т.н. възродителен процес. През декември 1984 г. местните хора излизат на мирна демонстрация, тогава при разправата с протестиращите загива 17-месечната Тюркян.

Пред множеството зам.- председателят на ДПС Рушен Риза подчерта, че през мандата на ГЕРБ е направено етническо прочистване на държавната администрация и така са върнали демократичния процес с 15-20 години назад. По думите му в момента етносите са представени на всички нива в държавната администрация.

„В България съществуват паралелни памети и паралелни истории. За събитията преди 100 години има едни писаници в нашите учебници, но ние знаем от нашите дядовци друга история", заяви на възпоменателния митинг в село Могиляне организационният секретар на ЦОБ на ДПС Мустафа Карадайъ. Той акцентира на необходимостта от адекватно отразяване на събитията от 1984 г. в българските учебници по история, както и на подобни събития, станали преди повече от 40, 50 години и началото на миналия век.

Социалният министър Хасан Адемов заяви, че кабинетът „Орешарски" се е опитал да възстанови социалната справедливост. „Очакванията са големи и затова правителството ще направи така, че следващите стъпки в социалната сфера да удовлетворят повече хора", увери Адемов.

Дни преди възпоменателния митинг в кирковското село Могиляне, в Одрин откриха паметник и парк в памет на 17-месечната Тюркян.

„Не трябва да се забравя, това което се е случило в миналото, а да се вземат поуки", е заявил валията на Одрин Хасан Дуруер по време на церемонията. На откриването са присъствали зам.-председателят на ДПС Рушен Риза, организационният секретар на ЦОБ на ДПС Мустафа Карадайъ, Бахри Юмер-областен лидер на ДПС в Кърджали и кметове на българските общини от Кърджалийско. Паркът и монументът се намират в квартал „Старите изселници" в Одрин. Паметникът е изработен от мрамор и е дело на скулптор от Шумен Бехчет Данаджъ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай