Добрич реновира градския си парк с 5 млн. лв.

Добрич реновира градския си парк с 5 млн. лв. | StandartNews.com

Добрич. На специална церемония в МРРБ кметът на Добрич подписва договор по ОПРР на стойност 5 млн. лв., с които ще бъде реновиран градския парк „Св. Георги". В проекта е предвидено да се обхванат около 230 кв. м паркова площ, като ремонтните работи ще обхванат четирите части на езерото. Едната от тези части е заложена през зимата да бъде ледена пързалка. Планирано е изграждане на нови функционални зони като скейтпарк, арт площад, рок сцена, водна серпентина с водопад и др. В обхвата на проекта попада и мемориален комплекс „Хан Аспарух", за който е предвидено художествено осветление.

Ще бъдат доставени и монтирани съоръжения за фитнес на открито, пейки, фонтани, осветителни стълбчета, прожектори и други елементи на парковото обзавеждане. В рамките на проекта ще се преасфалтират всички алеи с обособяване на велотрасета. Ще бъдат ремонтирани мостовете, предвижда се затревяване на зелените площи, нови широколистни и иглолистни дървета и много градински растения. Това е само първият етап с гарантирано финансиране.

Схемата предвижда при всяко освобождаване на финансов ресурс договорът да бъде анексиран и да се изпълнят част от десетте допълнителни обекта, които кметството е заявило – сред тях са арт площад, градина „Романтика", паркови алеи етап I и II, централна алея спортна зона „Простор", трасе за екстремно колоездене, многофункционални игрища и футболно игрище и една улица, водеща към парка. Тези обекти също са на обща стойност 5 000 000 лева. Тези от тях, които не получат финансиране, ще бъдат включени като конкретни проекти в рамките на интегрираните планове за градско възстановяване и развитие, за да бъдат изпълнени през следващия програмен период. Планира се строителството на обектите от първата част на проекта да започне тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай