Добрич кани двама президенти за 100 г. от боевете на Добруджанския фронт

Добрич кани двама президенти за 100 г. от боевете на Добруджанския фронт | StandartNews.com

Област Добрич си поставя амбициозната задача да инициира и бъде център на мащабно честване на 100-годишнината от Първата световна война през идната 2016 г., като акцент бъде поставен на боевете на Добруджанския фронт. Пред членовете на комисията "Военни паметници" зам.-областният управител Ивайло Манушев сподели още, че намерението е за честванията, които се планират за септември догодина е те да са с международен характер.

"Ще поканим да присъстват президентите на България и Румъния" - каза Манушев, като добави, че боевете на Добруджанския

фронт са малко популярни в съвремието ни и заслужава да бъдат популяризирани от една страна, а от друга да бъде почетена паметта на хилядите загинали за свободата на родината.

В Добрич се намира най-голямото военно гробище в страната от времето на Първата световна война и то е смятано за уникален паметник на културата. Вечен покой там са намерили над 3 хил. войници от 7 националности и четири вероизповедания, загинали в боевете край Добрич.

В рамките на заседанието на Областната комисия "Военни паметници" бе решено подготовката за честването да започне, като до края на месеца комисията очаква предложения от общините за събития, които да станат част от календара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай