До 2020 Момчилград планира 3 пъти по-малко депонирани отпадъци

До 2020 Момчилград планира 3 пъти по-малко депонирани отпадъци | StandartNews.com

Кърджали. Община Момчилград планира до 2020 г. депонираните битови отпадъци да бъдат три пъти по-малко в сравнение с 2013 г. Данните сочат, че през м. г. са събрани 4 500 тона, а през 2012 – 6 000 тона. „Ако до 2020 година количеството на депониран отпадък не се редуцира, таксата за данъкоплатците ще скочи почти двойно на 15,3 стотинки за килограм", коментираха от администрацията. Оттам уточниха, че от тази година общините вече ще плащат 22 лв. за всеки депониран тон отпадък, което е със 7 лв. повече спрямо 2013 г.

В тази връзка община Момчилград започна широка разяснителна кампания за въвеждане на разделно събиране на отпадъци. Предвидено е на домакинствата да бъдат раздадени безплатни чували, в които ще се изхвърля сухия отпадък. Към него се причисляват стъкло, хартия, пластмаса, картон и всички битови отпадъци, които трудно се разграждат в природата. Ще бъдат осигурени и специализирани кофи за съхранението им, а извозването ще става през определен ден от седмицата.

В сегашните контейнери ще се изхвърлят единствено хранителни и растителни отпадъци. Разделното сметосъбиране ще обхване входове и блокове в общинския център, регистрирани по Закона за етажна собственост. „Заделените средства от всеки намален тон отпадък ще бъдат инвестирани в проекти, свързани с опазване на околната среда, както и за модернизиране на жилища, чиито собственици участват в разделното събиране", заявиха от общинска администрация. При срещите момчилградчани са се обединили около мнението, че въвеждането на разделното събиране е от полза за всички, но изисква ясни правила.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай