Диви прасета тормозят каварненци и хора от селата

Диви прасета тормозят каварненци и хора от селата | StandartNews.com

Добрич. Многократно увеличена популация на диви прасета тормози каварненци и жители на няколко от близките до града села. Множество жалби заради изровени градини и дворове са подадени в община Каварна, научи „Стандарт".

Пред медията ни собственик на лозе в покрайнините на Каварна разказа, че дивите прасета започнали да извършват набези в първите месеци на годината, ровейки и явно търсейки храна. С напредването на месеците, когато стопаните започват да сеят различни неща по градините си, глиганите все по-често започнали да навестяват частните стопанства и буквално изравяли всичко, което има засято. Стадо от над 12 диви свине подплашило възрастен човек, който бил на лозето си и с часове чакал стадото да си отиде, скрит в бунгалото си.

„Наистина има такъв проблем. Има десетки жалби, подадени в общината. Доколкото успяхме да разберем, може би се касае за развъждане на диви прасета, като популацията е неконтролируема. Тъй като в случая става дума за казус, който не е в компетенциите на общината, подадохме сигнала до дивечовъдното стопанство в Балчик, тъй като сме част от територията, която стопанисва именно то. От директора обаче получихме отговор, че трябва да се провери за какви прасета се касае – диви или полудиви и ни препраща към Агенцията по безопасност на храните" – разказа кметът на община Каварна Цонко Цонев. Директорът на Агенцията по безопасност на храните в Добрич д-р Розалина Брайкова заяви, че вече е получен сигналът от общината, като тя е разпоредила проверка.

„Нашият лекар ще установи дали се касае за дива популация" – заяви д-р Брайкова. Това обаче не решава проблемите на каварненци и хората от близките села, които нищо до момента не са могли да приберат от градините си. Цонев припомня, че в момента и ловът е забранен до август.

„Трябва по-скоро да се реши проблема, тъй като освен че има сериозни проблеми и стадото плаши хората и изравя градините им, вече започна и летния сезон" – добавя Цонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай