Димитровград започна първи санирането в Южна България

Димитровград започна първи санирането в Южна България | StandartNews.com

Димитровград е фаворит по организацията и дейностите по санирането с държавни средства, не само в Хасковска област, но и в Южна България.9

Кандидатът за кмет за втори мандат Иво Димов (на снимката) откри във вторник привечер първата строителна площадка пред блок 18 на ул. "З.Зограф".

Домоуправителят на сградата Тоню Тонев посреща инициативния доскорошен управник на общината със здраво мъжко ръкостискане и усмивка, доволен от свършеното до момента. "Много се радваме. Това е една сбъдната мечта, всички трябва да са убедени в Димитровград, че стартът при нас е "Казана дума - хвърлен камък", коментира развълнуван Тонев. Той разказа, че най-трудната част от процеса е било убеждаването на обитателите на всички 48 апартамента в блока, които са около 90 души.

460 000 лв. без ДДС е общата стойност на проекта по обновяването на блока, което ще направи хасковска фирма. Заложени са 7 вида строителни дейности - от подмяна на дограма през топлоизолация на външните стени, до основен ремонт на покрива и на ел.инсталацията на общите части. "Много хора се съмняваха, че санирането в Димитровград ще се случи. Щастлив съм, че имаме първия блок в община Димитровград, а и в Хасковска област, който се обновява. Това е образец, за това как работи програмата", заяви Иво Димов. Той е категоричен, че лентата на обновяването на блок 18, който е под номер 1 сега в Димитровград, ще се реже до Нова година.

А това, че Димитровград е първи в старта на държавното оздравяване не учуди никого. Общината под ръководството на Димов беше сред първите в България, в които се организира разяснителната кампания. Неслучайно и тя започна именно от Димитровград със среща с представителите на етажната собственост на депутата и шеф на енергийната комисия в парламента, по чиято идея се осъществява санирането, Делян Добрев.

Като кмет пък Иво Димов определи трима души от администрацията си, които пряко да отговарят в общината за подаването на информация, разясняването на всички възникнали въпроси по окомплектоването на документите, както и да издирват хора от етажната собственост, които се намират в други градове или чужбина.

В Димитровград има регистрирани 34 сдружения на собственици. 26 са сключените договори за саниране към момента между Общината и сдруженията на собствениците, информира Иво Димов. За 24 от тях има договори за финансиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай