Деца от Чипровци представят прочутите килими на бабите си в Япония

Деца от Чипровци представят прочутите килими на бабите си в Япония | StandartNews.com

Чипровци. Шестокласничките Румяна Генова и Виолена Антонова от училище „Петър Парчевич" в Чипровци ще представят прочутите килими на бабите си в Япония, съобщи директорката на школото Светлана Тренчева.

 

Там по повод деня на българската писменост и култура – 24 май, ще бъде открита изложба на символите на българската идентичност. Чипровските момичета, които тъкат килими в килимарската школа на училището, ще представят пана с най-известните орнаменти на тъканите уникати.

 

Преди дни децата от школата са представили паната и във Виена – в дом „Витгенщайн", по повод националния празник на България - 3 март. Заедно с килимите са били представени и куклите от шума на деца от Куртово Конаре, Пловдивско и творби на деца от арт-центъра „Видима" в Севлиево. Изложбата е организирана от фондацията „Духовно огледало". Преди откриването и тя била видяна от министъра на културата Петър Стоянович. Той препоръчал да бъде показана във всички европейски столици, за да видят европейците каква култура има България.

 

Ще заминем за Япония, ако си осигурим средства, изрази надеждата си за помощ г-жа Светлана Тренчева. Домакините осигуряват само нощувката на децата. Средствата за път и пребиваване трябва да бъдат събрани от спонсори, допълни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай