Десетки и оркестър пред паметника на Алеко

Десетки и оркестър пред паметника на Алеко | StandartNews.com

Докато Алеко гледа любимата си планина Витоша, гражданите и гостите на София ще се наслаждават на неговия паметник. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на официалното откриване на паметника на писателя Алеко Константинов на столичния бул. "Витоша". За церемонията се бяха събрали десетки граждани. Монументът бе открит под звуците на софийския филхармоничен оркестър. Фандъкова заяви, че освен да се снимаме с паметника на Щастливеца, трябва и да го четем, и да се замисляме върху неговото творчество, защото има на какво да ни научи. По думите й Алеко ни е научил и да сме народ, който умее да се присмива над себе си, което не го може всеки народ.

В ръка статуята на Алеко Константинов държи своя "Бай Ганьо", а указателни стрелки над главата му сочат към Чикаго, Прага, Виена и родния му град Свищов.

Младежите и възрастните хора, които се разхождаха по пешеходната зона в центъра на София, харесаха паметника. Част от тях пък обсъждаха помежду си дали предпочитат "Бай Ганьо" или "До Чикаго и назад".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай