Честват "Съединението" в Хасково без армия

Армията вече ще участва в национални и регионални празници само срещу хонорар.

Честват "Съединението" в Хасково без армия | StandartNews.com

Хасково. Съединението в Хасково тази година ще бъде отбелязано без армията. Церемонията на градския площад „ Свобода" ще изгуби от блясъка си заради такса, която общината трябва да плати на военните, за участието им, съобщи директорът на Дирекция "Образование, култура, младежки дейности, спорт, здравеопазване и социални дейности" Васил Несторов.

В отговор на поканата на местната администрация да присъстват на тържественото събитие, от Военното формирование 52 740 в хасково им отговорили, че според действаща от 19 юни заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов общината трябвало да сключи договор с военните 5 дни преди събитието. Три дни след него трябва да възстанови на армията в натура използваните по време на съответното мероприятие горивно-смазочни материали. Месец след участието трябва да се издължи и сумата.

В общината разбрали за изискването в последния момент и вече няма как да се реагира. Освен това в Общинския бюджет няма разписано перо за подобни разход.

Според официалната информация от Военното формирование 52740 изискванията се прилагат със заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов. Тя е базирана на влязлата в сила от началото на тази година Наредба, издадена от министърът на отбраната по това време Аню Ангелов, за реда за разпределяне на служебното време на военнослужещите.

Таксата за участието се формира на базата на числеността на присъстващите на дадената церемония, съобразно деня-дали е той национален празник или почивен ден, както и на броя на техниката, с която военните участват. По-голямата част от сумата отива за заплащана на войниците, които ще бъдат на практика наети за тежест на дадено събитие, той като те ще присъстват в извънработно време.

Военните обясниха още, че ако събитието е в работен ден, такса не се изисква. Такъв бил примера с проведената от община Хасково с участието на военнослужещи честване на Илинденското-Преобръженско въстание на 2-ри август.

Причината е заповед на ръководството на Сухопътни войски от началото на годината, в която се казвало, че армията вече ще участва в национални и регионални празници само срещу хонорар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай