Бранят градинка от багер с жива верига

Каузата прати Ранобудните и депутата, който ги щурмува, в един отбор

Бранят градинка от багер с жива верига | StandartNews.com

София. С жива верига от майки с деца спряха багерите вчера жителите на столичния кв. "Гео Милев". Причината - жълтият "звяр" трябваше да започне да дълбае някогашната детска площадка до бл. 266 в комплекса. Малко по-късно на ул. "Андрей Николов" пристигнаха и охранителни полицаи от Първо РПУ и Общинска полиция, а двигателят на багера заглъхна. Униформените установили, че в нарушение на заповед на кмета Йорданка Фандъкова строителят е отворил втори вход към обекта, който преминава през друг частен имот и възпрепятства достъпа на граждани до жилищата им. Достъпът на строителна техника през този терен е спрян повторно от районната администрация в сряда.

Кордон от десетина полицаи застана между разгневените жители на кв. "Гео Милев" и работниците на обекта, за да не се стигне до сблъсъци. В късния следобед представители на протестиращите бяха на среща в ДНСК. "Оттам заявиха, че въпросът не е в компетенцията им", каза пред "Стандарт" експертът по организирана престъпност от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов, който е един от защитниците на градинката. "Както всичко в България, и тук е ясно, че трябва политическа воля. От всички институции само кметът Фандъкова прави всичко, което поискаме от нея. Останалите обръщат гръб, а някои от тях открито заявяват позицията си на страната на строителния инвеститор", коментира още Безлов. Той и съседите му са шокирани, че на 5 ноември 2013 г., напук на изричната забрана от "Московска" 33, инвеститорът - арх. Венцислав Дучев, изрязва 37 дървета.

Общината го глобява на два пъти

- веднъж като физическо лице в размер на 1000 лв., а после и като юридическо - за 15 500 лв. Не е ясно дори дали Дучев е взел актовете си. За да разреши проблема с жителите на "Гео Милев", които си искат градинката, общината предлага на инвеститора 18 различни парцела или обезщетение от 1,5 млн. лв. Дучев отказва всички оферти и настоява да строи именно там.

Сагата започва още в далечната 1999 г. Тогава с решение на Столичния общински съвет градинката и паркинг са включени в капитала на общинско дружество, което веднага след това е приватизирано. През 2000 г. имотът е препродаден за първи път, а през 2010 г. за трети път, като от 2010 г. досега той е собственост на фирмата "Агора-Ин" на архитекта Венцислав Дучев.

"Най-големият проблем пред строителството на 8-етажната сграда е, че няма геоложки проучвания.

Мазетата на близкия бл. 266 са наводнени

хората разказват, че са вадели вода от 4 м", разказва Тихомир Безлов, който, заедно с актрисата Татяна Лолова, е сред най-известните застъпници градинката да остане непокътната и в интерес на живущите. Куриозното е, че битката срещу строежа прати в един "лагер" част от Ранобудните студенти и червения депутат Борис Цветков, който щурмува СУ при първата окупация. Младежите се обявиха против застрояването на късчето природа в сърцето на квартала и са сред протестиращите.

Цветков пък отправи и питане в парламента

за скандалния казус.

"И нищо да не стане, целият случай е добър с това, че се създава гражданска съвест. Но е тъжно как държава и община не могат да защитят поданиците си", коментира Тихомир Безлов. Сигурно е, че жителите на квартала ще продължат да отстояват правото си на повече зеленина и кътче за детски игри. "Опитват се да блокират по всякакъв начин исканията ни, включително и това, че едва ли не нямаме правен интерес в казуса с градинката. И колкото по-абсурдно звучи, толкова по-силно е желанието за справедливост", казват бунтарите от "Гео Милев".

Охраната със счупени стъкла

Два автомобила със счупени стъкла бяха паркирани пред нелегалния вход на строежа, видя "Стандарт" след екшъна в сряда. Едната кола е на охранителната фирма на някогашната градинка "Сириус". "Не е ясна историята със счупените стъкла, води се разследване. Но може и да е провокация", обясниха полицаи пред "Стандарт". Единият автомобил е със спукана задна гума от доста време, отпред е със скъсано въже за дърпане, а другият е с аварийна задна гума, видя екипът на вестника.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай