Боровец остана без ток, хора висяха на лифта

В някои части на Самоков вече има ток

Боровец остана без ток, хора висяха на лифта  | StandartNews.com

Авария на 110-киловолтов електропровод спря тока в Боровец, Самоков и околните села малко след 17 часа днес за повече от пет часа. Слава Богу, че не е по тъмно, казваха си туристи, повечето от тях чужденци, с които бе пълен елитният ни планински курорт. Въпреки това доста хора увиснаха в кабинките на лифта до Ястребец. Сред тях имаше много англичани, германци, доста семейства с малки деца. Управата на курорта обаче бързо реагира и хората бяха свалени и транспортирани, преди да настъпи паника, разказаха очевидци.

От пресцентъра на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) обявиха, че най-вероятно токът в Самоков и Боровец ще бъде пуснат до 22 часа. Три екипа на оператора работят по отстраняване на повредата. В някои части на Самоков вече е възстановено електроподаването, а в други места на града и Боровец се очаква токът да бъде пуснат до 00. 00 часа

Констатирано е, че е скъсан проводник. Аварирал е електропровод 110 kV „Сокол" в района между подстанция Казичене и подстанция Самоков. В 16.29 часа електропроводът е изключил и екипите на ЕСО веднага са отишли на място, за да направят обход, съобщиха от ЕСО за "Фокус". 

От НЕК съобщиха за "Стандарт", че категорично не става въпрос за кражба на кабели, а е прекъснат кабел преди Самоков. Веднага се е задействал аварийният източник на електрическа енергия, предвиден за такива случаи, с който се захранват болницата в Самоков и други първостепенни обекти. Към системата е включен един от ВЕЦ-овете в околността.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай