Благоевград се поклони пред Дядото

Благоевград се поклони пред Дядото | StandartNews.com

Благоевград. Благоевградската общественост отбеляза 158 години от рождението на Димитър Благоев - Дядото. Тържественият ритуал по полагане на венци и цветя се състоя в събота от 11.00 часа пред паметника му на площад "Георги Измирлиев".

Благоев е български политик и философ, публицист, основател на организираното социалистическо движение в България и на първата социалдемократическа партия на Балканския полуостров. Той има основен принос за организирането на Бузлуджанския конгрес (2 август 1891 г.). и е един от учредителите на Българската социалдемократическа партия /БСДП/.

В съботния ден десетки граждани, представители на институции и партии, на общината и областната управа сведоха глави пред делото на Димитър Благоев. Цветя пред монумента поднесе и депутатът от Коалиция за България Емил Костадинов.

През 1950 година името на Димитър Благоев става патрон на Горна Джумая и градът се преименува на Благоевград. След 1989 г. имаше неуспешни опити да се смени името на Благоевград. За известно време паметникът бе премахнат от площада, но по-късно бе върнат на мястото му. Навръх Рождество Христово миналата година пък монументът бе изрисуван и Димитър Благоев бе „пременен" в дрехите на Дядо Коледа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай