Благоевград има своя любим учител

Благоевград има своя любим учител | StandartNews.com

Езиковата гимназия „Акад. Людмил Стоянов" в Благоевград вече има своя любим учител. Победителят стана известен в сряда на специална церемония в препълнената зала на училището. Името му съобщи главният редактор на вестник „Стандарт" г-жа Славка Бозукова, която отвори плика с избраника на учениците на елитната гимназия. Заедно с нея на сцената бе и зам.-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева. Високият приз и грамота заслужи учителката по математика Янка Ангелова, която не скри голямото си вълнение, а и сълзите си, под аплодисментите на станалите прави гимназисти и колеги. „Благодаря за признанието. Пожелавам ви, деца, да се реализирате в училището на живота. И да имате незабравима ваканция, нека да е повече ваканция и по-малко уроци", заяви преподавателката. Най-напред тя бе поздравена от своите ученици още на сцената, а по-късно същото направиха другите гимназисти, учителите и директорката Тина Попова. Изборът „Любим учител" е по пилотния проект между Министерството на образованието и науката и вестник "Стандарт". Чрез него ученици от цялата страна могат да излъчват своите номинации за най-добър преподавател, а детските критерии ще бъдат водещи при изработването на новите стратегии на МОН за изискванията към преподавателите в 21 век.

„Преди време, по време на една дискусия, се роди тази идея за номинации и определяне на любим учител. Решихме, че е важно да чуем и гласа на учениците, те сами да дадат критериите за оценка. Целта ни е да повдигнем престижа на българския учител. Признателна съм на МОН и лично на Ваня Кастрева, че този проект се случи в няколко града. Вече бяхме във Видин и София, сега сме в Благоевград, а следващата седмица – в Стара Загора и Варна", заяви главният редактор на в. „Стандарт" Славка Бозукова. Тя уточни, че в критериите на учениците за любим учител няма голяма разлика. Общото в анонимното гласуване и попълването на анкетите е, че те искат учителят им да е взискателен, да им обяснява достъпно уроците, да ги кара да се чувстват добре не само в часа му, но и след него. Амбицията ни е през септември да разработим съвместно с МОН сайт, на който всеки ученик да може да даде критериите си за любим учител. Това ще е от полза на младите преподаватели, които не само ще ви обучават, но и възпитават. Така ще помогнем и на образователното министерство по отношение на бъдещите педагози, каза още г-жа Бозукова. Тя обеща награда за трима възпитаници на елитната гимназия - лауреати, отличници, по английски, по немски и по френски език. Те ще получат безплатно от в. „Стандарт" един уикенд, в който заедно с родителите си ще могат да посетят някои от Чудесата на България.

Зам.-министър Ваня Кастрева увери, че за МОН е изключително ценно да чуе оценката на децата, защото качественото образование минава през активен диалог и с учениците. „Учителската професия изисква от всеки учител много да обича учениците. И да полага много труд – за собственото си развитие, за знанията на децата, за добрата комуникация с учениците и с техните родители. Да си учител е пътуване във времето, което няма край", каза още Ваня Кастрева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай