Бивш кмет поведе протест срещу тировете през Димово

Бивш кмет поведе протест срещу тировете през Димово | StandartNews.com

Град Димово се вдига на протест срещу преминаващите през града тирове, съобщиха от инициативния комитет за бунта. Негов председател е дългогодишният бивш кмет на общината Тодор Илиев. Той я управлява от 1987 до 2011 година.

"Главната улица на Димово е част от международния път Е-79. Тя обаче е тясна, с настилка от паваж, която на места е пропаднала. Дневно по нея преминават по над 1000 тира на път и от Дунав мост 2. Отсечката е част от т.н. тапа към моста – от село Ружинци до Димово, тъй като пътят криволичи през селата Медовница, Скомля и Бела. Освен разбиване на главната улица, тировете причиняват вибрации, от които се пукат къщите на местните, вдигат и прах, от който въздухът се замърсява. Пресичането на главната улица е опасно. Искаме правителството да започне изграждане на обходен път и да отпусне средства за ремонт на главната улица", обясни Тодор Илиев.

"Насрочихме среща по проблема, за да разберем какви са намеренията му, но Агенция „Пътна инфраструктура" и транспортното министерство не изпратиха свои представители. Затова решихме – в събота и неделя от 10 до 12 часа ще излезем на пътя. Хората от града настояват да блокираме движението, за да ни обърнат внимание. Първият протест е насрочен за тази събота, но той ще продължи и през следващите дни, ако никой не ни обърне внимание", допълни Илиев.

Има проект за изграждане на обход на Димово, но още няма избран изпълнител, каза в отговор на депутатски въпрос в парламента министър Лиляна Павлова. Възможно е изграждането на обхода да започне през 2016. Стойността на този проект е 10 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай