Банята грейва с каляска на Мария Антоанета

Намазали златното бюро на Фердинанд със зелена боя

Банята грейва с каляска на Мария Антоанета | StandartNews.com

София. Уникалното златно бюро на цар Фердинанд, подарено му от германския канцлер Бисмарк, отново ще върне блясъка си. След като дълги години се е съхранявало в Киноцентъра в Бояна, то ще стане един от най-впечатляващите експонати в бъдещия Музей за историята на София.

Не е известно в кои филми е използвана ценната мебел, но експертите от общинското предприятие "Стара София" са били стъписани, когато си го получили обратно. Писалището било пребоядисано в зелено и от златното фолио нямало и следа. Месеци наред реставраторът сантиметър по сантиметър е свалял боята. Царското бюро ще краси Дворцовия кабинет в Музея на София заедно със символите на властта - трона, скиптъра и жезъла. В него ще е и друга много ценна вещ - красивият салонен часовник, получен от английската кралица Виктория като подарък за сватбата на Фердинанд, тогава все още княз. Ценното бижу е уникат от периода 1860-1880 г. и е произведено в Англия. Той съвсем безгрешно показва времето, след като през 2001 г. бе ремонтиран и за малко изложен в наскоро реновираните Централни хали.
Над 100 хиляди експоната от античността до ранните години на ХХ век ще притежава Музеят за историята на София. Години наред те са лежали по фондохранилища, а немалка част идват от Киноцентъра в Бояна, където не са се радвали на най-добрата грижа. До май догодина обаче всички те ще бъдат реставрирани и подредени в сградата на бившата централна минерална баня в центъра на столицата. Там на 5000 квадрата ще се разпростре музеят. "Решението за музей на София на това място е взето още през 1998 г., но едва наскоро са осигурени средства за довършването на ремонта и изграждането на инсталациите", казва Надежда Кирова, шеф на Музея на София. Над 5 млн. лв. идват от еврофондовете, а 2 млн. лв. са от бюджета на София.


Със сигурност атракция за посетителите ще е и мерцедесът на Фердинанд, който досега не е излаган на показ. Царят се сдобива с возилото през 1905 г., след като с него е спечелено второ място в състезание, при което трябвало да се измине разстоянието от Мюнхен до Берлин. Купува го от немски барон и дори наема пилота като шофьор за няколко години. Лимузината е изключително рядък екземпляр, изработен от много скъпи и качествени материали, и все още е в движение. Между другото, колата също е била сред реквизита на киностудиото в Бояна. Догодина ще бъде изложена в залата, която ще носи името "Софийската улица". В нея посетителите ще се потопят в духа на 20-те години на ХХ век в обкръжението на оригинални стълбове за осветление, указателни табели, импровизирани витрини на магазини, зад които ще са наредени напълно автентични вещи.


В самостоятелна зала ще е златната каляска на френската кралица Мария Антоанета - същинско произведение на изкуството с позлата и обвезана със сърма и коприна. Тя е подарена от френския кралски двор за сватбата на Фердинанд.


Първа в обиколката на посетителите обаче ще е залата с археологически находки от неолита до Средновековието. В нея ще има умалена реконструкция на разкритото в квартал "Слатина" неолитно жилище, в което ще бъдат положени открити на мястото предмети от бита. Голямата атракция тук ще е 24-каратовата златна купа от Казичене, която в момента е в Националния исторически музей, както и мозайките от античната вила във "Филиповци", от която вече не са останали никакви следи. Впечатляващ експонат ще е и ваза диатрега, също никога непоказвана досега.
Зала, наречена "Силата на духа", е посветена на православните храмове и манастири в софийската Мала Света гора. В нея ще бъдат изложени икони и църковна утвар. Те са в помещението, което е било царската баня. Куполът му ще бъде използван за прожектиране на кадри от стенописите из манастирите. Малки филмчета ще разказват интересни истории за манастирите около София.


В музея ще има възстановки и на богати софийски домове от началото на ХХ век с автентично обзавеждане и манекени с облеклата, които са носили столичани по това време. Специална зала, посветена на държавните институции, ще представи ценна експозиция от снимки и вещи на държавници. Тук ще може да се видят бюрата на министър-председателите Стефан Стамболов и Константин Стоилов. Докато посетителите разглеждат експонатите, ще звучат гласовете на държавници от миналото. Музеят разполага с над 50 записа на речи на Фердинанд, Борис III и български премиери от миналото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай