Банско иска камери и полицаи на улица-убиец

Банско иска камери и полицаи на улица-убиец | StandartNews.com

Банскалии настояват за монтирането на видеокамери и полицейско присъствие на улица „Глазне", където вчера нелепо загуби живота си 30-годишната тяхна съгражданка Наталия Тинчева. Жената спира, за да купи цветя от цветарския магазин, когато е смазана до колата си от лек автомобил „Ауди", шофиран от 26-г. мъж от Бургас. Младата жена загина на място. Водачът на аудито и 25-г. му спътник са ранени и закарани в болницата в Разлог.

След трагичния инцидент хората в Банско настръхнаха и призоваха за спешни мерки за ограничаване на скоростта по правата пътна отсечка, която е с дължина над 2 километра. Кметът на общината Георги Икономов организира спешна среща тази сутрин от 10,00 часа в кметството с органите на реда. Той вече е поискал монтирането на видеокамери. Очаква се и засилено полицейско присъствие в района на улица „Глазне" която минава и пред сградата на полицейското районно управление. Ще се обсъди възможността за поставянето на изкуствени неравности, увериха от КАТ.

„Искам да се промени категорията на полицейското управление, за да се назначат още служители. За зимния сезон поемаме издръжката на над 10 полицаи, които идват от други населени места. Но явно и това не е достатъчно. Призивът ми е всички да променим съзнанието си, да караме разумно и да пазим живота на другите", сподели градоначалникът на Банско.

Патрулки, камери и „легнал полицай" на улица-убиец в Банско

Кметът иска общини да осигуряват видеонаблюдение, но да получават част от събраните глоби

Община Банско и КАТ със спешни мерки за ограничаване на скоростта на улица „Глазне" в курорта, където навръх 8 март бе премазана и убита от лек автомобил млада жена. Те ще бъдат предприети след инициирана от кмета Георги Икономов работна среща в сряда за подобряването на безопасността на движение в общината. На нея присъстваха председателят на общинския съвет Владимир Колчагов, началникът на сектор „Пътна полиция" в Пиринско Данаил Стоицов и началникът на Районното управление в града Иван Попов. Трагичният инцидент с 30-г. Наталия Тинчева предизвика негодуванието на банскалии. Те настояха за вземане на мерки срещу бързите водачи по улицата-убиец, която е с права пътна отсечка от почти 2 километра. В района ще има видеонаблюдение - мобилна камера ще бъде предоставена на пътните патрули, която ще контролира пътния трафик на натоварените възли. В рамките на законовите правомощия на общината ще бъде увеличено и сътрудничеството при репатриране на неправилно спрели превозни средства, които създават предпоставки за инциденти. Ще се направи и втори „легнал полицай" в горния край на улицата, един вече има в долната част на отсечката. Ще се осигури светлинна сигнализация в натоварените участъци с установено повишено преминаване на пешеходци. Ще има засилено полицейско присъствие на улица „Глазне".

Целта е превенция и наказание за нарушителите на Закона за движение по пътищата, уточни шефът на КАТ Данаил Стоицов. Според него в случая в сряда се касае за нелеп инцидент. По данни на Пътна полиция няма концентрация на катастрофи в района, обстановката в Банско е спокойна, сочи анализът на КАТ. Икономов заяви, че до края на деня ще изпрати писмо с две предложения до министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, главния секретар на МВР Георги Костов и председателя на парламентарната комисия по вътрешни работи Цветан Цветанов. Градоначалникът настоява да бъде намерено нормативно решение за осъществяване на възможността общините да закупуват камери за видеонаблюдение и измерване на скоростта и връщането на част от средствата, събрани от глоби, в общинските бюджети. Другият апел е да бъде увеличен съставът на служителите на МВР в Банско чрез повишаването на категоризацията на районното управление. Броят на полицейските служители в града не отговаря на натовареността с оглед на концентрацията на многохиляден поток от туристи и работници в курорта. Градоначалникът призова всички жители и гости на града да спазват правилата за движение по пътищата, да проявяват отговорност и толерантност към другите, както и да сигнализират при нарушения на денонощния дежурен телефон на полицията 0749/88660 и на телефон 112.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай