Български учени пак бранят парк Бедечка

Български учени пак бранят парк Бедечка | StandartNews.com

Стара Загора. Отворено писмо под наслов "Оправданието „Скъпо е да спасим Бедечка" е лъжа!" е изпратил до институциите старозагорският физик Светослав Иванов от името на група български учени от университети като „Харвард", „Принстън", МИТ и др.

Иванов е част от екипа на престижния британски университет „Сейнт Андрюс" и е двукратен носител на младежка нобелова награда. Това е второто писмо на младите български учени в защита на старозагорския парк. Сега учените изразяват несъгласието си, че запазването на парка изисквало много пари за откупуване на частните имоти и посочват седем причини срещу аргумента „Скъпо е".

Според тях първо трябва да отпадне скандалният подробен устройствен план на района, приет при редица нарушения, който изкуствено завишава цената на терените.
„Пита се как Варна, Велико Търново, София и много други градове са в състояние да спасят парковете си без да плащат прескъпо, а в Стара Загора някой налага оправданието, че е било нужно отчуждаване на терени срещу пари. Ако да се запази паркът е скъпо, няма ли да е по-скъпо да се построи инфраструктурата на новия квартал там!? Защото по закон общината ще трябва да я изгради.", пишат в писмото си учените.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай