Българи и чужденци видяха 272-годишно руско евангелие в селски храм

Българи и чужденци видяха 272-годишно руско евангелие в селски храм | StandartNews.com

Скриват древната реликва на тайно място заради крадци

Свещеници, кметове, местни хора и гости от Разлог и Банско се събраха днес в разложкото село Елешница за отбелязването на 180-годишнината от освещаването на църквата „Свети Атанасий". Навръх храмовия празник бяха отслужени литургия и водосвет. Стотици жители на селището и техни гости опитаха от курбана за здраве и чуха музикалните изпълнения на ученици и на певиците от църковния хор.

Всички с интерес разгледаха старо руско евангелие, което се съхранява в църквата. Светото писание е гордостта на елешничани. И има защо. То е известно с името „Сребърното евангелие", тъй като подвързията му е от сребро. Отпечатано е в далечната 1743 г. в Москва при царуването на императрица Елисавета Петровна, дъщеря на Петър І. В приписка /б.а. – добавка към текст/ на руски език върху първия вътрешен лист пише, че то е било дадено като дар за Йерусалимската църква през 1818 година. Остава загадка кой, как и защо го е донесъл в Елешница. „Ще приберем евангелието на тайно място, защото след медийния шум нищо чудно да стане жертва на крадци", заяви кметът на селото Сашо Мицин. Светото писание ще се пази под ключ.

Строежът на църквата е започнат през 1832 година, строителните работи са завършени през 1835 година. В населеното място е съществувало оброчище на светеца, на който е кръстен храмът. Около него по-късно били застроени къщите. На това място бил направен параклис с няколко икони в него и една малка камбана, чийто звън се чувал само от околните къщи. По-късно, след построяването и освещаването на храма през месец август 1901 г., са отлети две камбани, чийто звън и до днес оглася цялото село. През годините църквата е обновявана и ремонтирана. „Най-важното е, че сме запазили и храма, и прочутото евангелие", казват местните хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай